28.03.2011

The Man Booker Prize

Den alltid like geniale Knirk har fått nok en god ide, og foreslår i Moshonista sitt kommentarfelt at man tar en ny runde med samlesing - denne gangen nominasjonene til Bookerprisen. Jeg ga tidlig opp den nordiske samlesingen, men et kjapt overblikk over tidligere vinnere og nominasjoner til Bookerprisen viser meg at dette er en samlesing jeg kan like. Det blir likevel ikke helt med det første, for listen over årets nominerte blir ikke publisert før 26 juli. I mellomtiden har jeg laget meg en liten (?) utfordring: Jeg skal lese flest mulig av tidligere års vinnere av Bookerprisen. Nedenfor finner dere listen i sin helhet:

1969: P.H. Newby - Something to Answer For
1970: Bernice Rubens - The Elected Member
1971: V.S. Naipaul - In a Free State
1972: John Berger - G
1973: J. G. Farrell - The Siege of Krishnapur
1974: Nadine Gordimer - The Conservationist
1975: Ruth Prawer Jhabvala - Heat and Dust
1976: David Storey - Saville
1977: Paul Scott - Staying On
1978: Iris Murdock - The Sea, the Sea
1979: Penelope Fitzgerald - Offshore
1980: William Golding - Rites of Passage
1981: Salman Rushdie - Midnight's Children
1982: Thomas Keneally - Schindler's Ark
1983: J.M. Coetzee - Life and Times of Michael K
1984: Anita Brookner - Hotel du Lac
1985: Keri Hulme - The Bone People
1986: Kingsley Amis - The Old Devils
1987: Penelope Lively - Moon Tiger
1988: Peter Carey - Oscar and Lucinda
1989: Kazuo Ishiguro - The Remains of the Day
1990: A.S. Byatt - Possession
1991: Ben Okri - The Famished Road
1992: Michael Ondaatje - The English Patient, Barry Unsworth - Sacred Hunger
1993: Roddy Doyle - Paddy Clarke ha ha ha
1994: James Kelman - How Late it Was, How Late
1995: Pat Barker - The Ghost Road
1996: Graham Swift - Last Orders
1997: Arundhati Roy - The God of Small Things
1998: Ian McEwan - Amsterdam
1999: J.M. Coetzee - Disgrace
2000: Margaret Atwood - The Blind Assassin
2001: Peter Carey - True History of the Kelley Gang
2002: Yann Martel - Life of Pi
2003: DBC Pierre - Vernon God Little
2004: Alan Hollinghurst - The Line of Beauty
2005: John Banville - The Sea
2006: Kiran Desai - The Inheritance of Loss
2007: Anne Enright - The Gathering
2008: Aravind Adiga - The White Tiger
2009: Hilary Mantel - Wolf Hall
2010: Howard Jacobson - The Finkler Question

Av denne lange rekken med bøker har jeg kun lest tre: "Life of Pi", "Disgrace" og "The White Tiger". Til gjengjeld har jeg ni andre stående i bokhyllen. Jeg begynner med dem. Jeg setter ingen tidsfrist på denne utfordringen. Planen er å lese litt flere før samlesingen starter, og å fortsette gjennom året og mest sannsynlig også i 2012. Til slutt skal jeg ha lest dem alle. Jeg må forresten innrømme at jeg ikke har hørt om en eneste av de tidligste vinnerne (med unntak av Nadine Gordimer), men det skal nok påsketuren min til Oxford kurere. Der skal jeg se om ikke jeg kan spore opp de (for meg) ukjente bøkene på listen!

14 kommentarer:

  1. Ahh, nok ei liste, denne var fin (og jeg kommer sikkert til å kopiere den etterhvert.)

    Det ble bare 3 bookervinnere på meg også. Midnattsbarn, Guden av små ting og Pi
    + Remains of the day som er halvferdig.
    Ikke spesielt imponerende og nok å jobbe med.

    SvarSlett
  2. Spennende!

    Hm. Har visst bare lest en av disse bøkene, men den var til gjengjeld meget bra. Det var vinneren i 2009, nemlig "Wolf Hall". Leste den i norsk oversettelse, og du finner omtalen her om du vil lese: http://anitabs.blogspot.com/2011/02/hilary-mantel-ulvetid.html

    SvarSlett
  3. Det er en morsom ide synes jeg. Fint du fant ut av det med 26. juli. Jeg var inne på nettsidene til Bookerprisen, men fant ikke helt ut av ting og tang. Når deles prisen ut? Hvor mange nominerte er det mon tro? Jeg har forresten lest fire av disse bøkene: White tiger, The inheritance of loss, Life of Pi og The God of small things.

    (det er litt yrkesskade for bloggere: Hvis man ser en liste med bøker så må man se hvilke man har lest og ikke minst si det til noen ;o)

    SvarSlett
  4. Prisen deles ut i oktober eller november. Jeg husker ikke nøyaktig akkurat nå, men jeg kan sjekke det. Det er den lange listen som blir presentert 26 juli, den korte listen publiseres i september. Det jeg ikke har funnet ut er om bøkene på den korte listen også er på den lange listen. Det virker naturlig at det skal være slik, men jeg har sett på tidligere lister, og da virker det ikke slik. Men jeg må ha misforstått, for hva er vitsen med den lange listen om ikke den korte listen er plukket ut fra den lange?

    Antall nominerte varierer, men jeg tror det er vanlig med ca 5-8 bøker på den korte. Den lange blir muligens vel lang da det er snakk om over 20 bøker tror jeg. Men alt dette må sjekkes nøye, jeg har bare så vidt begynt å se på det.

    SvarSlett
  5. Jeg tror forresten vi kan finne mange godbiter på denne listen. Anita likte den hun har lest, jeg syns to av de jeg har lest er meget gode. Hva med dere, Ingalill og Knirk? Kan dere anbefale de dere har lest?

    SvarSlett
  6. Spennande liste! Har høyrt om fleire av forfattarane, men så langt eg kan sjå har eg ikkje lest nokon av bøkene:( Kanskje eg hive meg på samlesninga når den tid kommer?

    Men, Ann Helen: Status på Buddenbrook?

    SvarSlett
  7. Elida: Hehe jeg har lest videre, men har masse igjen. Jeg skal dog bli ferdig senest lørdag. Det går nok uten problemer =) Jeg begynner ikke å lese bøker fra denne listen før Buddenbrooks er ferdiglest.

    Ja, hiv deg på når den tid kommer. Så får vi se om det blir i juli eller september =)

    SvarSlett
  8. Jeg har bare lest fem av disse.
    Midnight's Children, Life and Times of Michael K, The God of Small Things, Ian McEwan - Amsterdam og The Gathering.

    "Amsterdam" er en av de dårligste bøkene jeg kan huske og ha fullført og "Gudene for små ting" var litt under middels, men det tror jeg hadde mye med en heller dårlig oversettelse å gjøre. De andre er alle bøker jeg likte veldig godt. The Gathering er så og si en personlig favoritt.

    SvarSlett
  9. Ikke dumt, for "The Gathering" er en av bøkene jeg har i bokhyllen. Jeg tenkte å starte med enten den eller fjorårets vinner, "The Finkler Question". Synd "Amsterdam" var dårlig, for jeg er fan av McEwan.

    SvarSlett
  10. Jeg har lest Possession (1990) som jeg likte veeeeldig godt (dog på norsk), Amsterdam som jeg ikke likte (jeg har ikke likt noen av de to jeg har prøvd av McEwan, jeg skal prøve igjen siden du og andre bloggere skryter slik av han) og The Line of Beauty som jeg husker var god, men ikke en sekser.

    Har Wolf Hall liggende i bokhylla, har store forventninger til den.

    Synes det var rart at ikke alle på kort listen var på lang listen, trodde det var slik jeg. SNodig...

    SvarSlett
  11. Karin: Du må ikke utelukke muligheten om at jeg har misforstått systemet - jeg håper egentlig jeg har det, og skal utforske saken videre så snart som mulig.

    Possession er notert, og også The Line of Beauty (som jeg aldri har hørt om før). Kjipt at ingen liker Amsterdam. Kanskje det rett og slett er en av McEwans dårligere bøker...

    SvarSlett
  12. Hvis jeg husker rett så er det litt over 10 på Long list, så blir det redusert til halvparten på Short list. Jeg har en del bøker i hylla som enten var long listed, short listed og vinnere. Det som er morsomt med Booker-lista er at mange er bra (the English Patient, Vernon God Little, Life of Pi), men også noen jeg ble veldig skuffet over (Possession, the Gathering).

    Hvis du er glad i lister, så anbefales http://www.listsofbests.com/lists/home/books :)

    SvarSlett
  13. Ah, det høres bra ut. Da er det bare jeg som ikke helt har forstått systemet. Litt over 10 er jo overkommelig =)

    Jeg elsker lister. Tusen takk for link!

    SvarSlett
  14. Haha, jeg hadde lest nøyaktig ingen på den lista -og her går man rundt og kaller seg belest. Jeg har fire av dem i bokhylla da, og kan i det minste skryte på meg å ha lest andre bøker av noen av vinnerne...

    SvarSlett