09.01.2011

Hvit Tiger

Forfatter: Aravind Adiga
Utgivelsesår: 2009
Forlag: Cappelen Damm
Målform: Bokmål
Sidetall: 265
ISBN: 9788202303921

"You can't expect a man in a dung heap to smell sweet."

Har du lyst til å lese en fortelling om hvordan man går fra å være en fattig indisk gutt i en liten landsby til å bli en suksessrik gründer i storbyen? Hvis svaret er ja kan jeg anbefale historien til Balram Halwai, som fortalt over syv netter til Kinas statsminister. Den kinesiske statsministeren skal reise til India for å lære noe av landets gründervirksomhet. I den anledning bestemmer Balram seg for å fortelle statsministeren sannheten om hva det vil si å være suksessfull i India - om hva man må gjennom for å oppnå status og rikdom. Balram har ingen tro på at myndighetene vil gi et riktig bilde av hvordan situasjonen egentlig er.

Historien til Balram er både imponerende, skremmende og ikke minst tragisk. Han kommer i utgangspunktet fra en umoderne, liten landsby styrt av korrupte politikere. Likevel jobber han seg oppover: han får seg jobb som sjåfør hos den moderne, velstående Mr. Ashok og tar de riktige grepene (ved hjelp av litt flaks) for å få posisjonen som den viktigste førstesjåføren. Han følger Mr. Ashok og konen til storbyen. Der får han innblikk i en helt ny verden, hvor man ser et tydelig klasseskille. De fleste leilighetskompleksene i byen er bygget med boliger for tjenerne. Sjåførene bor i skitne, stygge rom og blir behandlet som uintelligente, underdanige vesener. Til tross for dette er Balram svært lojal, og føler seg til en viss grad priviligert som har komt seg såpass langt i livet, og har en relativt "snill" sjef. Det er ikke før han blir bedt (les: beordret) til å ta på seg skylden da konen til Mr. Ashok kjører på og dreper en ung gutt at han forstår hvor bundet han er, og hvor enkelt det vil være for hans herrer og endre Balrams situasjon til det verre.

Etter å ha vært fastlåst i alle år, bundet av klassetilhørighet, uten mulighet til å ta fullstendig kontroll over eget liv, bryter Balram endelig ut av sitt "hønsebur", som han kaller det. Problemet er måten han gjør det på. For å bli en gründer, for å kunne bestemme over egen skjebne, kommer Balram til den realisasjonen at han må drepe sin herre og stjele hans penger. Først etter at dette drastiske steget er tatt kan han starte egen gründervirksomhet i en ny by, og være sin egen herre. Og det fungerer. Han får et nytt liv, et bedre liv, ved å drepe en mann som ikke fortjener en slik død.

Det tragiske med denne historien er hvor fastlåst situasjonen til de lavere kastene er. I den vestlige verden skal alle i teorien i det minste kunne klatre oppover på den sosiale rangstigen. Om dine foreldre ikke har universitetsutdannelse, eller om familien din kommer fra en liten, umoderne bygd, kan du likevel unngå å ende opp som dine foreldre hvis du ønsker et annet liv. Det er ikke selvsagt at alle klarer det, men de fleste har en sjanse. Denne boken har gitt meg inntrykk av at befolkningen i India har liten eller ingen sjanse til å endre sin situasjon. Men samtidig handler jo en stor del av boken om Indias fantastiske gründervirksomhet. Og hvem er alle disse gründerne om ikke mennesker som har klart å endre sin situasjon til det bedre? Alle var vel ikke søkkrike til å begynne med?

Uansett om man ser på denne boken som ett innblikk i Indias kultur og økonomi, eller som en historie om en mann som nektet å bli værende i hønseburet, er det umulig å ikke like denne boken. Adiga skriver engasjerende. Leseren vet fra starten av hvordan forholdet mellom Balram og Mr. Ashok kommer til å ende, men det gjør boken om mulig mer spennende, ikke mindre. Adiga gjør det enkelt for leseren å leve seg inn historien gjennom gode beskrivelser av omgivelsene. Dette er en bok jeg ble helt oppslukt av. Han gjorde India levende for meg, og han gjorde Balrams historie både spennende og ikke minst troverdig. "Hvit Tiger" er årets foreløpige høydepunkt!

11 kommentarer:

  1. Å! Dette var en av de første bøkene jeg blogget om. Her: http://knirk.wordpress.com/2009/02/03/the-white-tiger/

    Jeg likte den også.

    SvarSlett
  2. God anmeldelse. Du er veldig flink til å fortelle mye med få ord. Jeg likte spesielt den første setningen: "Møt Balram Halwai, den hvite tiger: Tjener, filosof, entreprenør, morder og anti-helt."

    Jeg ser at det er flere bokbloggere som har lest denne boken, og så langt har jeg ikke funnet noen som ikke har likt den =)

    SvarSlett
  3. Denne har jeg i hylla. Gleder meg!

    SvarSlett
  4. Det er alltid kjekt å lese positive anmeldelser av bøker man har i hyllen =)

    SvarSlett
  5. Eg las boka for 2 år sidan, og kjenner at eg nesten får lyst til å lese ho ein gong til.

    SvarSlett
  6. Det er mange bøker jeg har lyst å lese om igjen også, men jeg gjør det sjelden på grunn av alle de uleste bøkene i bokhyllen. Jeg tror likevel jeg kommer til å lese noen bøker om igjen snart - det må være lov å kose seg med en bok flere ganger.

    SvarSlett
  7. Nå ble jeg glad! Jeg har en egen forkjærlighet for indiske bøker, spesielt de som forteller en historie om, og fra, India. India er et veldig fascinerende land, og et land det har kommet mye god litteratur fra. Denne boka har jeg ikke lagt merke til før, men nå fikk jeg virkelig lyst til å lese den.

    SvarSlett
  8. Jeg har ikke lest denne, men jeg fikk noen assosiasjoner til "Gutten som hadde svar på alt" ut fra det du skriver om å være fastlåst som fattig i det indiske samfunnet. Det er spennende å lese om en kultur som i hvert fall jeg har lite kunnskap om fra før. Har notert meg denne bak øret:-)

    SvarSlett
  9. Haruhi: Vil så absolutt anbefale at du leser den. Jeg gleder meg til å lese mer fra India, og har noen bøker i hyllen jeg kan velge mellom =)

    Line: Temaene er nok ikke helt ulike nei =) men uten å ha lest boken (jeg så filmen) vil jeg påstå at skrivestilen og måten å behandle temaene på er ganske annerledes i "Hvit Tiger" enn i "Gutten som hadde svar på alt". Uansett er nok begge verdt å lese.

    SvarSlett
  10. Denne boken ligger på pulten min as we speak :) Gleder meg veldig til å begynne på den. Fikk den nettopp av en kollega som har bodd i India i ett år. "Åhhhh! Den har jeg hørt om" utbrøt jeg og refererte til deg :)

    SvarSlett
  11. Hehe, kjekt å være til hjelp =) Jeg håper du vil like den. Selv om jeg tror jeg kommer til å lese enda bedre bøker i løpet av året er denne fremdeles mitt lesehøydepunkt så langt i år. Det må være spennende å ha vært et år i India - heldig kollega du har =)

    SvarSlett