Da jeg leste gjennom Moshonistas oversikt over leseåret 2010 så jeg at hun hadde lest 79 bøker av kvinner og 55 bøker skrevet av mannlige forfattere. Det fikk meg til å tenke gjennom hvilket kjønn som er mest representert på mine leselister. Jeg hadde en snikende følelse av at menn ville være overrepresentert på listen over bøker lest i 2010. Likevel fikk jeg sjokk da jeg talte faktisk antall kvinnelige og mannlige forfattere:
- 92 bøker lest
- 72 skrevet av menn
- 20 skrevet av kvinner
Jeg har absolutt ingen forklaring på hvorfor kvinner er så til de grader underrepresentert på leselisten min. Jeg tenker som regel aldri på faktorer som kjønn, alder, når den er skrevet eller hvilket land forfatteren er fra når jeg velger bøker (selv om jeg nå er blitt litt mer oppmerksom på land - prøver å utvide horisonten). Jeg velger bøker utelukkende basert på humør: hvilken bok føler jeg for å lese nå? Hva ønsker jeg å lese om? Vil jeg ha noe morsomt eller seriøst? Noe lettlest?
Fem av de 20 bøkene var i tillegg skrevet av samme forfatter, Irène Némirovsky. Tydeligvis en av de få kvinnelige forfatterne jeg liker. Kun en bok skrevet av en annen kvinnelig forfatter enn henne havnet på favorittlisten min (The Secret History). 12 av de 20 bøkene var enten dårlige eller bare helt ok. Tror jeg at kvinner rett og slett skriver dårligere enn menn? Absolutt ikke! Så hvorfor? Hvorfor er det så få kvinner på leselisten min? Blir det flere i 2011 hvis jeg ikke aktivt går inn for å lese flere kvinner? Burde jeg ha det som mål for 2011? Les flere bøker skrevet av kvinner!?
Har andre bloggere opplevd det samme fenomenet, eller det motsatte fenomenet?
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
Jeg opplever det samme fenomenet. Mesteparten av det jeg leser er skrevet av menn, nesten alle yndlingsforfatterne mine er menn, og neste alle yndlingsbøkene mine er skrevet av menn. Hvorfor er det sånn? Vel, det aner jeg egentlig ikke, men jeg tror det kan ha noe med at de sjangerne jeg liker best er litt mannsdominerte. Men jeg er definitivt enig med deg - jeg tror slett ikke kvinner er dårligere til å skrive enn menn, men de skriver kanskje ofte om litt andre ting?
SvarSlettMi liste ser og litt slik ut. 60 bøker lest, 35 av menn, 23 av kvinner og 2 antologiar. Trur nok at det har litt med at mine foretrukne sjangrar har ein tendens til å vere mannsdominerte i samanheng med at eg er omtrent allergisk mot sjangrane der kvinnene er i fleirtal. Eg tenker aldri over forfattaren sitt kjønn når eg finn bøker eg har lyst til å lese, så eg trur ikkje det er der det ligg.
SvarSlettJeg tror lesingen min er ganske greit fordelt mellom kjønnene (gidder ikke telle gjennom og sjekke nøyaktig), men det som overrasker meg, og som jeg ikke oppdaget før dette blogginnlegget, er følgende: 6 av 7 bomskudd i fjor var skrevet av kvinner, mens bare 2 av 6 fulltreffere var skrevet av kvinner. http://friogfreidig.blogspot.com/2011/01/fjorarets-litterre-fulltreffere-og.html
SvarSlettLikevel velger jeg å tro at det skyldes tilfeldigheter i bokvalget i fjor, mer enn tendenser som sier noe videre utover det.
Jeg måtte sjekke etter å ha lest dette innlegget. Jeg har lest 53 bøker i år, og av disse er 29 skrevet av menn og 24 skrevet av kvinner. Så det er jo ganske balansert.
SvarSlettTja...om du skal ha som mål å lese flere kvinnelige forfattere? Det kunne jo vært morsomt det. Med en liten evaluering i etterkant for oss andre.
75 bøker lest, 63 av menn. Jeg er faktisk overasket over at jeg har lest så mange som 12 bøker av kvinnelige forfattere.
SvarSlettJeg har lenge vært klar over at jeg leser en stor overdel av mannlig, britisk litteratur. Jeg vet ikke om det skyldes at den typen litteratur jeg liker best for det meste skrives av menn - eller at jeg har låst meg fast i et mønster hvor alle mine yndlingsforfattere er menn, eller om jeg rett slett tror at menn er bedre forfatteremner enn kvinner.
Jeg registrerer det samme som deg. Av mine 79 leste bøker i 2010, var bare 16 av dem skrevet av kvinner. Jeg for min del tror at det bestandig har vært en underrepresentasjon av kvinnelige forfattere på mine leselister. Jeg vet ikke hvorfor det er slik, men i min verden er det flere menn enn kvinner som skriver - for meg - viktige bøker. Spnn er det bare ...
SvarSlettHos meg er nesten halvparten av ca 130 bøkene jeg har lest i fjor kvinner... Men, jeg leste flere bøker av menn før. Jeg har i de siste "oppdaget" noen veldig gode forfattere, som tilfeldigvis er kvinner som Lessing, Undset, Nemirovsky og Lagerløf.
SvarSlettSom nevnt i innlegget har jeg 79 kvinner og 55 menn for 2010.
SvarSlettJeg nevnte i kommentaren på egen blogg at kvinneandelen kanskje ble trukket opp fordi flere av årets serier var skrevet av kvinner - men når jeg så nærmere etter er dette ganske likt fordelt, like mange manneserier er representert, eg Knausgård, Arnaldur, Theorin osv.
MEN:
Jeg sliter litt med utsagn som - at flere menn enn kvinner skriver viktige bøker - selv om det er ytterst subjektivt ment.
Hmm, sjekker...
SvarSlettKvinnedominanse på bloggen min, 27 kvinnelige og 17 mannlige. Har lest veldig mange bøker av samme forfatter, faktisk.
Kanskje det blir motsatt neste år:)
Oj, jeg vet ikke helt hvor jeg skal begynne, her kom det mange kommentarer (som for øvrig er veldig kjekt).
SvarSlettJeg skjønner på mange av dere at dere mener menn har et annet fokus enn kvinner, og det kanskje kan være hovedgrunnen til at flere av oss velger mannlige forfattere i stor grad. Det er ikke umulig at det er en forklaring på min leseliste. Mange av kvinnene jeg har valgt vekk (altså valgt bevisst å ikke lese) har jeg latt være å lese på grunn av et inntrykk av at de behandlet temaet de skriver om ganske overfladisk. Men det gjelder kun noen få forfattere, og selv om de i stor grad er kvinner er det jo haugevis av kvinner som ikke faller i den kategorien.
Kanskje jeg ikke er flink nok til å lete frem gode romaner av kvinnelige forfattere? Men leter heller ikke bevisst frem gode romaner av mannlige forfattere. Det er likevel det jeg finner mest av.
Jeg vet ikke om jeg kommer til å prøve å lese flere kvinnelige forfattere, men når det har gått noen måneder kan jeg ta en gjennomgang av bøkene jeg har lest av kvinnelige forfattere, og se om de har falt i smak - og prøve å finne ut hvorfor jeg likte de, eller hvorfor ikke. Se etter fellesnevnere...
Når det gjelder dette med viktige/mindre viktige bøker skal man selvsagt være forsiktig med å si noe for bastant. Men jeg skjønner Rose-Marie likevel. Det som er viktig for henne, eller for meg, trenger ikke nødvendigvis være det som er viktigst generelt. Så lenge det er en helt subjektiv mening må det være lov å uttrykke denne meningen. Ingen har oversikt over all litteratur, så det kan uansett ikke bli noe annet enn en subjektiv mening, og det kan endre seg over tid - etter hvert som man oppdager flere forfattere.
Av mine tolv sist leste bøker er sju av kvinnelige forfattere. Tro meg - de har budt på minst like gode og betydelige leseopplevelser som de fem av mannlige forfattere.
SvarSlettJeg tror kvinneunderskuddet på manges leselister kan forklares ganske enkelt: Mannlige forfattere har lettere for å få oppmerksomhet enn kvinnelige og finner dermed lettere veien til leserne. Slik er det bare - mannsfokuset er et fenomen vi kjenner fra kulturlivet og samfunnet for øvrig.
Ville Knausgårds mer og mindre trivielle hverdag og sjelekvaler fått like mye oppmerksomhet om han hadde vært kvinne? Jeg stiller meg ytterst tvilende.
Kari: Eneste problemet med den teorien er at jeg ikke leser mange bestselgere. Det er ikke bøkene som får mest oppmerksomhet som står fremst på min leseliste. Jeg oppdager stadig nye forfattere via bokbloggerne eller via saumfaring av bokhyllene på jobben eller i andre bokbutikker. Jeg velger bøker etter hva som står på baksiden av boken, uavhengig om jeg har hørt om forfatteren eller ikke. Ofte har jeg ikke det.
SvarSlettLabben: Nå kjenner jeg ikke din litterære smak, men jeg tror nok teorien kan anvendes på andre bøker enn bestselgere også. Bøker blir jo anmeldt og omtalt uten at de nødvendigvis blir bestselgere. Noen lesere følger med i utenlandske tidsskrifter og henter lesetips derfra, men teorien min er dessverre like gyldig i andre land.
SvarSlettOg tror du ikke en fru Knausgård kunne blitt avfeid som "kvinnelitteratur" av de herrer anmeldere og andre litteraturbesserwissere?
Jeg har alltid lest en stor overvekt av menn. I fjor leste jeg 27 bøker av kvinner (om Harry Potter-serien teller som en bok). Resten var av menn. Sånn ca i allefall, etter en rask telling. Av de 27 kvinnelige forfatterne var 17 sendt til meg for at jeg skulle anmelde de. Dette vil si at jeg selv plukket ut 10 bøker av kvinner. Hadde jeg ikke fått tilsendt bøker skrevet av kvinner hadde jeg antageligvis lest menn isteden. De 27 bøkene er den høyeste andel kvinner jeg har lest så lenge jeg kan huske. Da jeg gikk over bøkene i den ene hylla mi tidligere i år, var 100 bøker skrevet av menn, 17 av kvinner.
SvarSlettJeg har ikke noen spesielt god forklaring på fenomenet, men grunnet overvekt av "chick lit" og annen "lettere" litteratur myntet på kvinner, har jeg antakeligvis fått inntrykk av at kvinner ikke passer spesielt godt for meg. Jeg har litt angst for tekster med for mye følelser og kjærlighet, og blir det for svulstig blir jeg satt ut. Sier ikke at alle kvinner skriver sånn - for all del - men det er vel mer typisk for kvinner enn menn.
Når dette er sagt er det ikke sånn at jeg aktivt boikotter kvinnelige forfattere, men de klarer ikke helt å nå meg. Favorittsjangrene mine er fantasy og science fiction, og der er det en overvekt av menn. Også må det jo sies at JK Rowling er en av favorittforfatterne mine, så det finnes definitivt unntak... Uansett er det nok sånn at jeg har lettere for å kjøpe en bok skrevet av en mann enn en kvinne. Dessverre, kanskje?
Og bare så det er sagt: Jeg leser få bestselgere/frontet litteratur (med unntak av noen klassikere) - jeg føler meg ikke påvirket av dette. Den siste bestselgeren/heftig omtalte boka jeg leste var dessuten av en kvinne (En dåre fri av Grimsrud). Og forrige gang jeg kjøpte en bok kun basert på markedsføring (inkl omslag osv), var det også en kvinne (Dinosaurens Fjær av Gazan). Jeg handler nesten utelukkende på nettet, og da starter jeg ofte på en bok, og klikker meg gjennom lignende bøker (Amazon har feks en fin sånn funksjon). Hva litteraturvitere sier om saken har ikke så veldig mye å si for meg - internett gjør at alle mulige bøker er tilgjengelige for meg, uavhengig av hva som står forrest i hyllene i fysisk butikk. For meg personlig er det ikke relevant om litteraturvitere hadde avfeid en fru Knausgård som kvinnelitteratur. Prosjektet interesserer meg ikke, uavhengig av kjønn. :P Men hadde f.eks. Lord of the Flies vært skrevet av en kvinne, hadde jeg fortsatt lest denne - pga historien, ikke forfatterens kjønn.
Spennende debatt!
SvarSlettAndelen kvinnelige kontra mannlige forfattere er noe som har vært diskutert opp og ned i mente i min venne- og bekjentskapskrets i flere år. I begynnelsen var jeg veldig undrende til at jeg leste relativt sett få kvinnelige forfattere i forhold til menn. Jeg trodde det var en ren tilfeldighet. Etter hvert skjønte jeg at det var det ikke. Ikke i det hele tatt faktisk - for MITT vedkommende.
Når det er sagt har jeg mange kvinnelige favorittforfattere - hvor Irene Nemirovsky troner på toppen. Doris Lessing har skrevet mange - for meg - viktige bøker. Likeså Amalie Skram. En annen spennende kvinnelig forfatter er Adichie Chimamanda. For ikke å snakke om Sofi Oksanen! Jeg synes også at Linda Olsson skriver vakkert! Zadie Smith er dessuten fornøyelig! For øvrig har det de siste årene kommet mange spennende nye kvinnelige forfattere, men jeg opplever dessverre litt for ofte at kvaliteten etter debutboka stuper ... Så de gangene jeg tror at "her har jeg kanskje en potensiell ny kvinnelig favoritt-forfatter, så faller jeg dessverre litt for ofte av i bok nr. 2. Dette har skjedd f.eks. med Jette Kaarsbøl (men jeg skal gi henne en ny sjanse!), Sadie Jones og Victoria Hislop.
Når det gjelder MENGDE-lesingen min står mannlige favorittforfattere i kø. Ja, de skriver i det alt vesentlige FOR MEG viktigere bøker enn flertallet av de kvinnelige gjør. Jeg tror ikke dette skyldes at de mannlige forfatterne blir bedre markedsført enn de kvinnelige. Bokhandlerne i dag bugner over av kvinnelige forfattere, og det er så mye markedskrefter bak at du godeste! Den ene boka i lekrere innpakning enn den andre ...
Jeg velger for øvrig mine bøker etter innhold - ikke etter kjønn på forfatteren. ;-)
Så spennende - bra innlegg Labben.
SvarSlettJeg har et eget punkt om å lese mer av kvinnelige forfattere som et av punktene for Lesehåpene for 2011. Men jeg er ikke helt enig med meg selv der...
Har dessuten hatt dette som mål tidligere, uten at det gikk særlig bra.
Kom på nå at jeg har en bok om kvinnelige forfattere. Tror den er litt som Wandrups valg, med flere tips, men kun med kvinnelige forfattere. Kanskje en ide å ta utgangspunkt i den og se om det er noe som faller i smak. Desverre aner jeg ikke hvor den befinner seg.
Jeg må innrømme at jeg fortsatt er svært forundret over tendensen i denne debatten. Jeg har tenkt tilbake på forfattere jeg selv har oversatt, og funnet at bortsett fra enkelte lettvektere (som jeg selvsagt også finner blant de mannlige forfatterne), rager kvinnene høyt på min favorittliste. Jeg nevner i fleng: Lilian Faschinger: Synderinnens bekjennelser (hylende morsom), Elsie Johansson: Glassfuglene (fantastisk om oppvekst og klassereise), Majgull Axelsson: Aprilheksen (folkhemmets vekst og fall med fascinerende livshistorier), Åsa Larsson (krimforfatter av høy kvalitet), Nini Holmqvist: Enheten (uhyggelig aktuell etter hvert som levealderen vår øker, se Aftenposten i dag).
SvarSlettI likhet med dere velger heller ikke jeg bøker etter forfatterens kjønn, men aldri om jeg har lagt merke til at kvinner skriver mindre interessant enn menn. Nå ble jeg riktignok bevisst leser i en tid med mange sterke kvinnelige forfattere, for eksempel Bjørg Vik, Toni Morrison, Marilyn French, Amy Tan, Doris Lessing, Sara Lidmann, Bergljot Hobæk Haff, for å nevne noen. Dagens unge forfattere kjenner jeg ikke så godt, og faktisk har jeg gitt opp å lese flere av dem, både kvinner og menn. Det noe skrivekursaktig ulevd og kjedelig som kleber ved flere av dem, synes jeg. Men det er vel tidens fokus, jfr. Knausgård igjen. Der er jeg enig med dere som ikke har så mye sans for føleri. I så måte vil jeg trekke fram enda en kvinnelig forfatter som fikser akkurat dette på en fengende måte. Jeg har ikke lest alle Vigdis Hjorts bøker, men for eksempel "Hjulskift" synes jeg på ypperlig vis greier å analysere forholdet mann-kvinne, uten at det blir kjeldelig og irriterende. Vittig er hun også.
Det er vel ingen som har sagt at kvinnelige forfattere generelt skriver dårligere enn menn? Listen over gode kvinnelige forfattere ER lang! Poenget mitt var bare at listen over gode mannlige forfattere er mye lengre.
SvarSlettJeg har også vokst opp i en tid med svært mange sterke kvinnelige forfattere. Danske Brögger er en av dem, Fay Weldon en annen. Jeg slukte alt! Vigdis Hjorths "Hjulskift" er god, men jammen har hun skrevet mange dårlige bøker også ... synes jeg. Amy Tan - jeg har lest alle bøkene hennes! Morsomt at siste bidragsyter på tråden nevner "Glassfuglene". Den har jeg nemlig vurdert å lese selv. Og så kommer det hele tiden nye spennende forfattere som det skal bli interessant å følge! Eller har vel ikke Marilyn French helt overlevd tidens tann (jeg leste alt av henne også i sin tid) ...
Kanskje en diskusjonstråd ala "Kom med tips om gode kvinnelige forfattere og begrunn dette nærmere" hadde brakt et mer positivt fokus over temaet kvinnelige forfattere? Så kunne man få noen nye navn blant egne kanskje begrensede preferanser?
Rose-Marie: Det var en god ide. Mitt problem kan være at jeg ikke velger riktige kvinnelige forfattere. Jeg har f.eks. prøvd meg på Cecilia Samartin, Alyson Noel, Suzanne Collins og Charlaine Harris. Dette er forfattere som ikke kan måle seg med verken gode kvinnelige eller mannlige forfattere. Jeg trenger å finne kvinnelige forfattere av Irène Némirovskys kaliber. Og siden jeg tydeligvis ikke er flink til å finne dem selv kan en slik diskusjonstråd være fin. Jeg lager en i løpet av uken hvis ingen andre kommer meg i forkjøpet.
SvarSlettJeg tror at forfattere som Magda Szabo, Toni Morrison og Iris Murdoch kanskje kan være noe for meg. Men jeg trenger uten tvil flere tips. Kari nevner mange kvinnelige forfattere jeg aldri har hørt om. Jeg kikket så vidt på "skal-lese"-listen min og der var det også et stort flertall av menn.
Behold idéen ang. en ny diskusjonstråd selv, men vær raskt ute før noen andre rapper idéen! ;-)
SvarSlettJeg ønsker også veldig gjerne å få noen nye navn på blokka, men flere tips ala Cecilie Samartin trenger jeg virkelig IKKE! I min leseverden holder hun ikke! Ikke dermed sagt at jeg undervurderer andre som synes hun er bra! Dersom jeg leste 300 bøker i året, kunne hun til nød fått være med, men i og med at jeg knapt leser 100 bøker pr. år har jeg ikke" råd til" å bruke min tid på Samartin.
Jeg vil også gjerne finne flere på Nemirovskys nivå!!!!
Rose-Marie: "Det er vel ingen som har sagt at kvinnelige forfattere generelt skriver dårligere enn menn?" Nja ... Jeg kan iallfall ikke se at det er blitt lett etter andre årsaker til skjevfordelingen her. Og med hensyn den vanskelige nummer-to-boka du også nevner, er nok dette et problem som gjelder menn i like stor grad som kvinner.
SvarSlettEllers er det en god idé med en kvinneliste. Selv leser jeg alt mulig fra lødig til spenning, men ikke chick litt eller krim uten litterære kvaliteter. (For meg befinner Unni Lindell seg i sistnevnte kategori.) Nylig slukte jeg Hanne-Vibeke Holsts medrivende triologi fra dansk politikk: Kronprinsessen, Kongemordet og Dronningofferet. Deretter leste jeg Eleanor Cattons Prøve, og nå holder jeg på med Barbara Kingsolvers Lakunen. Tilfeldigvis bare kvinnelige forfattere:-)
Fortsatt lett rystet over det som har kommet fram her, foretok jeg en rask og svært uvitenskapelig undersøkelse som bekreftet mistanken jeg hadde: Det er simpelthen flere mannlige eenn kvinnelige forfattere, noe som er en rimelig forklaring på at flertallet på denne tråden leser flest mannlige forfattere. Årsakene til dette igjen er dyptliggende og historiske, og den diskusjonen hører antakelig hjemme i et annet forum.
SvarSlettJeg gikk inn på forfatterlisten til Gyldendal, telte opp samtlige forfattere på A. Det viste seg at av ca 134 forfattere var ca. 50 kvinner! Listen omfatter alle typer forfattere som kommer ut på Gyldendal (ikke bare skjønnlitterære altså), og enkelte navn er jeg usikker på mht. kjønn - men prøvde å fordele dem rettferdig. Helt uvitenskapelig, det hele, men det kan fungere som en stikkprøve.
Ja, det er slett ikke umulig at det kan være en av forklaringene på dette fenomenet, i og med at det var flere enn meg som leser mange menn. Hvis det er mer å ta av er det ikke unaturlig at mange leser en overvekt av mannlige forfattere.
SvarSlettJeg kommer forresten til å be om tips til virkelig gode kvinnelige forfattere, for jeg vil gjerne øke kvinneprosenten på mine leselister. Men jeg velger bøker etter humør, og da må jeg finne flere kvinnelige forfattere som frister. Jeg tror de finnes, men det er nok mange jeg ikke har oppdaget enda. Jeg kommer til å spesifisere i innlegget hva jeg ser etter og hva jeg ikke ser etter (så spesifikt som jeg kan klare) og vil svært gjerne ha tips fra deg Kari, i og med at du har stor kjennskap til kvinnelige forfattere. Skriv gjerne noen korte setninger om hvorfor du anbefaler de du velger (legger ut innlegget i morgen).
Lakunen har jeg på Kindle - den skal leses. Også Hanne-Vibeke Holst sine bøker har jeg vurdert flere ganger. Jeg så nemlig Kongemordet på tv, og den serien var god.
Se det ja! Det burde vel egentlig ikke overraske at det er flere mannlige enn kvinnelige forfattere, og at dette langt på vei forklarer skjevheten vi har diskutert. Så kan det selvsagt være at dette er kulturelt betinget eller har sin forklaring i kjønnsrollemønsteret. Kvinner kommer jo så det suser inn på de fleste arenaer som tidligere stort sett har vært dominert av menn, så det er garantert bare et tidsspørsmål før kjønnene er likestilt også på dette området. Jeg vil i alle fall på det sterkeste ta avstand fra at menn er mer EGNET til å skrive bedre bøker enn kvinner.
SvarSlettOg til deg Kari: det finnes selvsagt mange elendige mannlige forfattere, men dem prøver jeg så godt det lar seg gjøre å styre unna. Og dette med den vanskelige andre boka etter en strålende debut har selvsagt intet med kjønn å gjøre!
Jeg ser frem til en diskusjons- og tipsetråd om særdeles gode kvinnelige forfattere - altså som skriver god litteratur! ;-)