07.01.2012

Årets beste bøker



10. Jean M. Auel - The Clan of the Cave Bear.
En helt unik fortelling som fenget så til de grader, til tross for et rolig handlingsforløp. "Man skulle ikke tro at 500 sider om en jente som prøver å tilpasse seg til et liv med klanen skulle være så gripende, men det er virkelig det"..."Jeg er helt forelsket i Hulebjørnens Klan. Boken var nydelig. Ikke et øyeblikk var unødvendig, ikke en hendelse kjedelig eller uinspirerende."

9. Julian Barnes - The Sense of an Ending.
En av årets store oppdagelser, en forfatter jeg kommer til å følge lenge. Jeg tror jeg har mye godt i vente fra den kanten. "Barnes skriver bedre enn Kazuo Ishiguro og han er helt på høyde med Philippe Claudel. Dette er en av de beste bøkene jeg har lest i år, og jeg sier bare: for guds skyld gi denne mannen Bookerprisen! Han har vært nominert flere ganger før, og selv om jeg aldri har lest noe annet av mannen vil jeg si det ville vært vel fortjent. For en bok. For et språk."

8. George R.R. Martin - A Game of Thrones.
Det går ikke an å mislike fantasy når man bli introdusert for en unik, kompleks og brutal serie som denne. "Skjønner dere nå hvorfor dette ikke er en enkel og grei, rett frem, "de gode mot de onde"-historie? Nei, det er nok mer komplisert enn det. Karakterenes mange lag gir historien driv, gjør den mer realistisk og gjør leseren fullstendig investert i både historien og utfallet - uansett hvordan det måtte gå."

7. Mika Waltari - Egypteren Sinuhe.
En skattekiste av en bok for alle som er fascinert av Det Gamle Egypt. Fantastiske beskrivelser av oldtidens byer. "Egypteren Sinuhe er en enorm fortelling som rommer en livstid full av eventyr, krig, sorg, rikdom, og maktmisbruk. Forfatterens språk er gammeldags, noe som gjør fortellingen mer troverdig, og lettere å leve seg inni. Beskrivelsene av byer, ørkener og mindre områder er også med på å levendegjøre omgivelsene, og gir leseren en følelse av å bli transportert til Det Gamle Egypt."

6. Patrick deWitt - The Sisters Brothers.
Galskap, humor og litt alvor i en særdeles underholdende roman. "Det er klasse over deWitts språklige valg og hans evne til å gjøre settingen troverdig. Som dere kanskje har skjønt har boken både humor og dybde, og det er først og fremst studiet av Eli som gjøre boken så god som den er. Hans fortellerstemme skaper engasjement hos leseren."



5. Jerome K. Jerome - Three Men in a Boat.
Uten tvil den morsomste boken jeg leste i fjor. "Britisk humor på sitt beste. Tre eldre herremenn og en hund leier en båt og tar seg en tur på elven. Og det er genialt. Jeg vet ærlig talt ikke hva mer jeg kan si. Denne boken må leses, ikke leses om."

4. Stefan Zweig - Chess.
Jeg har vært i hans hjemland og jeg har sett hans villa. Jeg har kjøpt en selvbiografi og jeg har tidligere lest en roman han har skrevet. Mer skal jeg oppleve. En mann man bør kjenne til. "Jeg har lest en bok som handler om sjakk, og den var fantastisk. Det var som å lese en thriller - hjerte banket fortere og fortere, og da jeg nådde slutten var det omtrent umulig å sitte i ro på sofaen." Et mesterverk, intet mindre.

3. John Connolly - The Book of Lost Things.
En bok som er like fornøyelig og vakker som den er skummel. "Da jeg lukket siste side satt jeg med en merkelig følelse i kroppen. Men også med følelsen av at jeg hadde lest noe helt spesielt."

2. Louis de Bernières - The War of Don Emmanuel's Nether Parts.
Med denne boken ble han en stor favoritt. "Jeg kan ikke rose Louis de Bernières nok. Historien er viktig, interessant og høyst underholdende. Fantasien til denne mannen er omtrent så vill og fantastisk som den kan bli, og han har evner til å levendegjøre fantasien sin gjennom et rikt karaktergalleri og en skarp penn som jeg misunner ham enormt."

1. Philippe Claudel - Brodeck's Report
"Dette er en lavmælt bok. Den er fri for overdrivelser, klisjeer og hendelser designet for å få leseren til å gråte."..."I stedet for en roman har Claudel skapt en fabel. En historie som alltid vil være dagsaktuell, som en hver generasjon vil kunne identifisere seg med på en eller annen måte."... "Jeg elsket alt ved boken. Språket, historien, metaforene, den tidløse visdommen, karakterene, tragediene og de få lykkelige øyeblikkene. Og Brodeck selv, med hans usentimentale fortellerstemme."


12 kommentarer:

  1. Spennende liste, labben.

    GOT holder jeg fortsatt med på og jeg liker den :) Ellers er Clan of the Cave Bear den eneste andre boken på listen din jeg har forsøkt meg på. Den falt ikke i smak hos meg, mulig jeg plukker den opp igjen senere.

    SvarSlett
  2. Spennende liste, og veldig variert! Skal legge til Brodeck's Report på leselisten min:-)

    SvarSlett
  3. Fin liste - mange gode bøker + mange bøker jeg virkelig ikke kan skjønne at jeg ennå ikke har lest.

    Jeg har ENDELIG skaffet meg The War of Don Emmanuel's Nether Parts, som jeg har tenkt på å kjøpe helt siden du blogget om den for første gang. Gleder meg! Claudel, Barnes og de tre mennene skal også sjekkes ut så snart som mulig (ca rundt neste jul).

    SvarSlett
  4. Mari: Jeg kjenner at jeg gleder meg til å fortsette å lese Martin sin serie. Den tredje boken står for tur, og den blir nok lest i vår en gang =) Jeg er mer nervøs for å lese videre på Auel sin serie. Har fått inntrykk av at den blir dårligere for hver bok...

    Clementine: Det støtter jeg helhjertet. Claudel bør leses av alle som liker gode romaner.

    Haruhi: Hurra!!! Den må du skrive noen ord om når du har lest den. Det trenger ikke å være mange, men nok til at vi skjønner om du likte den eller ikke.

    SvarSlett
  5. Finfin liste - masse inspirasjon her! :)

    SvarSlett
  6. Her var det mye jeg har lyst til å lese. Jerome har stått lenge på ønskelisten allerede, og Martin har jeg også notert meg. Eksen min har visstnok et eksemplar av Claudel-boken som han så generøst vil gi meg. Det sier man ikke nei takk til:-) Barnes og deWitt skal jeg lese når de kommer på norsk i år. Chess blir nok lest en dag den også uten videre problemer, siden den er 1001-tittel. Egypt-boka er en sånn jeg kunne tenkt meg til å lese, men nå har jeg allerede så mange mursteiner på leselisten at jeg har nok for dette tiåret...

    @Haruhi: Ta med deg Don Emmanuel til Afrika!! Den passer perfekt til stranden.

    SvarSlett
  7. Camilla: Så kjekt =) Håper du liker de du eventuelt velger å lese!

    Line: Høres ut som du har et veldig fint forhold til eksen din ;)

    Chess er det bare å lese, den leser du på en kveld. Garantert en novelle du ikke klarer å legge fra deg før den er ferdiglest. Jeg hadde det på samme måten med "In the Penal Colony", som er den første novellen jeg har lest som jeg syns når opp mot nivået til Chess. Mamma leste den også (Kafka, ikke Zweig), på flyet fra Salzburg, og ble like begeistret som meg. Helt umulig å legge den fra seg. Takk for tipset =)

    Egypt-boken var veldig god, men jeg brukte nesten et halvt år på å lese den. Ikke den mest lettleste mursteinen jeg har vært borti, men vel verdt tiden jeg brukte på den. Du får spare den til 2020!

    Claudel er min store favoritt, men Barnes tar nok innpå etter hvert som jeg får lest flere bøker av ham.

    SvarSlett
  8. Labben: skal skrive noen ord om den - føler meg nesten forpliktet til det, siden det er en bok jeg aldri hadde oppdaget hvis det ikke var for deg (og Line). Gleder meg virkelig til å få lest den!

    Line: Pr nå er Don Emmanuel den eneste boka jeg vet at skal bli med på reisen. Fikk den til jul, la den nederst i kofferten og markerte den mentalt som Afrika-bok.

    SvarSlett
  9. Ja, han er virkelig en prins. I tillegg til å gi meg flere bøker enn jeg har godt av, lager han middag til meg når jeg er syk:-)

    Så flott at Kafka falt i smak! Jeg har store planer om å lese Zweig i nær fremtid, jeg har bare ikke funnet ut hvordan jeg skal klare å skaffe boken med mine store shoppebegrensninger. Kanskje jeg skal vurdere å gå på tiggerferd hos forlaget.

    Haha! Hvis jeg har fått unna alle de andre mursteinene som breier seg så flott i bokhyllen, blir det egypteren i 2020. Jeg er veldig fristet, for som barn var jeg voldsomt tiltrukket av det gamle Egypt og det har ikke gitt seg helt. Forlokkende tips.

    Jeg ser frem til å sjekke ut både Barnes og Claudel etter dine hederlige omtaler. Hvorfor velge mellom dem når man kan få begge deler? :-)

    Haruhi: Hurra!! Utmerket valg, jeg tviler på at du kommer til å angre. Enig med Labben, vi vil ha omtale!

    SvarSlett
  10. Helt enig med det når det gjelder sjakkboka, den var sjokkerende bra, lest på innpust.
    deWitt, blir lest i løpet av de neste månedene (håper hun) og Barnes likte jeg også godt.
    Hulebjørnene slukte jeg i gamle dager men innbiller meg at jeg nå er for stor
    , det er sikkert bare innbilning - men det har ihvertfall holdt meg fra å lese den siste.

    SvarSlett
  11. Line: Er det nesten slik at man kan begynne å lure på hvorfor han har betegnelsen "eks"?

    Begge deler er fint, men valgets kvaler er ikke over likevel, for du må jo velge hvilken du skal begynne med. Og med din leseliste ser jeg for meg at det kan gå lang tid mellom en og to...

    Ingalill: Jeg slukte Hulebjørnene (tredje forsøk ble riktig, først Julebjørnene, så Hylebjørnene... tastaturet kan da også ha det litt gøy). I voksen alder til og med. Mange mange år etter at den kom ut. Men jeg har ikke lest resten av serien i frykt for at det går nedover...

    Sjokkerende bra er en passende beskrivelse!

    SvarSlett
  12. Ja, man kan godt lure:-) Valgets kvaler blir forhåpentligvis mindre hvis jeg begynner med den av bøkene jeg får først, og Barnes er fortsatt under oversettelse. Jeg har ikke forstått det sånn at noen av bøkene er spesielt lange, og jeg kommer til å prioritere kortere bøker mellom alle mursteinene jeg har på plakaten. Ergo: Jeg velger å tro at begge blir lest i løpet av året!

    SvarSlett