28.09.2011

Topp ti tirsdag - på en onsdag

Jeg prøver meg på forrige ukes topp ti liste hos The Broke and the Bookish, hvor temaet var:

Topp ti bøker jeg føler alle andre enn meg har lest:

1. Sveve Over Vatna. Ragnar Hovland er vel genierklært på grunn av denne boken. Mulig jeg tar feil, men dette er en bok jeg har inntrykk av at alle elsker. Jeg kan nesten ikke å glipp av en såpass populær bok om studielivet i Bergen. Den burde kanskje vært obligatorisk lesning for alle førstesemesterstudenter på UiB? Jeg får ta det opp med seminargruppen min, så kan vi samlese!

2. Frihet. "Patty og Walter Berglund var en pryd for et hvilket som helst nabolag. Og man kan trygt si at Barrier Street i St. Paul ble en langt hyggeligere gate å bo i etter at de kom." Hvordan kan noe som høres så kjedelig ut, være så bra som alle påstår? Hadde denne vært betydelig kortere hadde jeg nok vurdert å finne ut av det snarest, men jeg har en rekke andre mursteiner som befinner seg høyere oppe på leselisten enn denne. En dag...

3. Vi, De Druknede. Når vi snakker om mursteiner jeg ønsker å lese snarest... Carsten Jensens roman har fått positive omtaler av en rekke bokbloggere og jeg kjenner at jeg blir lei meg hver gang noen nevner den, for jeg har jo ikke lest den enda. Jeg vil også være en av de priviligerte bokbloggerne som kan skryte hemningsløst av hvor bra boken er.

4. Hellemyrsfolket. Ja, jeg er bokelsker og bergenser og jeg har ikke lest Amalie Skram. Ikke en eneste bok av henne. Jeg skammer meg, og jeg skal uten tvil gjøre noe med det. Til dere som har lest mer enn bare Hellemyrsfolket, hvilken bok bør man begynne med når man skal lese Skram for første gang?

5. Tatt av Kvinnen. Jeg digger Erlend Loe. Stille Dager i Mixing Part er en av mine favoritter, og både Naiv.Super og Doppler ga meg mange latteranfall. Likevel har jeg aldri kommet til debutboken hans. Det har nok en naturlig forklaring: jeg eier den ikke. Men jeg jobber i en bokhandel, så det ville ikke vært vanskelig å skaffe den. Hvorfor gjør jeg ikke det? Leses må den jo på et eller annet tidspunkt.

6. De Dødes Tjern. Jeg er ikke en krimentusiast, men denne bør nok leses. Jeg har derimot lest parodien til Knut Nærum, og den kan anbefales. Et godt spørsmål er om jeg virkelig kan forstå parodien hvis jeg ikke har lest originalen? Årets påskeprosjekt 2012 kan bli å lese dem begge.

7. Balansekunst. Når noen spør etter en spesifikk bok om India (enten de husker tittel og forfatter eller ikke), så er det som regel alltid en av to: Balansekunst eller Shantaram. Jeg finner de frem, og får av og til spørsmålet "har du lest den?" Uansett hvilke av de to det er snakk om er svaret alltid det samme: "Nei". Til tross for at begge bøkene har har faste plasser i bokhyllene mine lenge. Jeg har bestemt meg for at Balansekunst blir den jeg starter med, og planen er å lese den før første januar 2012.

8. Mengele Zoo. En norgesfavoritt av en forfatter jeg har lest en del av. En del, men ikke Mengele Zoo. Jeg leste 50 sider, så avbrøt jeg den, med et ønske om å finne den frem igjen på et senere tidspunkt. Det tidspunktet har ikke dukket opp enda, men jeg venter stadig på det.

9. Under de Dype Skyggene av Løvtunge Trær. Med "alle" mener jeg i denne sammenhengen "alle bokbloggere". Jeg har lest omtale etter omtale som forteller hvor bra og spennende denne boken er, og jeg har enda ikke lest den. Jeg går å venter på at den skal komme i pocket, men det skjer aldri. Eller, det finnes en mulighet for at det er lenge siden jeg sjekket om det fantes en dato på pocketutgaven, så det kan faktisk ha skjedd likevel. Note to self: sjekk i Mentor på jobb i morgen.

10. Twilight. Jeg så den første filmen, og basert på den kan jeg ikke si at lysten til å lese boken meldte seg. Mulig jeg har gått glipp av noe stort, men filmen var kjedelig rett og slett. Så hva sier dere? Greit å la være, eller er Twilight-fenomenet like stort (og like bra) som Harry Potter?

13 kommentarer:

  1. Nesten som min egen liste...
    Med unntak av herr jensen - begynn på den du!
    Jeg skal fortsette med Zoo-en, nyinnkjøpt på pocketsalg sammen med ... ehhh .... altformange andre

    Slenger meg like godt med som følger hos deg, jeg :-)

    SvarSlett
  2. Hvis det er noen trøst, så har jeg bare lest to av disse ti. Jeg likte godt 'Under de dype skyggene ...' og anbefaler deg den, men jeg likte ikke 'Mengele Zoo'. Men så liker jeg heller ikke noe annet av Gert.

    SvarSlett
  3. Det er like greit å la være å lese Twilight, jeg har lest den(og de tre andre) og de er ikke verdt papiret de er skrevet på. Du har ikke gått glipp av noe stort, Harry Potter er i en helt annen verden, Twilight er ikke i nærheten en gang.

    SvarSlett
  4. Å, for en gøy liste! :D Det vil jeg også lage!

    (La Twilight ligge, noen ganger gjør det ikke noe at alle andre har lest noe. Tror jeg. Men... en gang i tiden ville jeg la Kanusgård ligge, og jeg er VELDIG glad jeg ikke gjorde det likevel.)

    SvarSlett
  5. Artig liste, mulig jeg "stjeler" den etter hvert. :) Jeg har lest tre av de du nevner, Hellemyrsfolket, De dødes tjern og Twilight. Angående sistnevnte så kan du vel fint leve et flott bokliv uten å ha lest den, hehe. Jeg slukte den for noen år siden, men det var nok mye på grunn av at jeg var i rett "modus" også. Tror neppe jeg får samme leseopplevelse nå i dag nei... Men der og da var det fengende, lett og oppslukende underholdning.
    Støtter helhjertet påskeprosjektet ditt derimot, De dødes tjern er mesterlig. Har ikke lest parodien selv, men den har jeg lyst til å få tak i :)

    SvarSlett
  6. Av disse har jeg lest Tatt av kvinnen og De dødes tjern, og syntes vel ingen av dem var særlig gode leseropplevelser. En treer til førstnevnte, en firer til sistnevnte. Men liker du Erlend Loe, liker du sikkert Tatt av kvinnen bedre enn meg. Hvis du har lest Knut Nærums parodi er jeg redd du vil le mer enn godt er av André Bjerke, for det er mye som er ufrivillig komisk i boken.

    Jeg har heller ikke lest verken Hellemyrsfolket, Balansekunst eller Mengele Zoo, men føler ikke at det er bøker som har noen særlig prioritet hos meg. De to første er for lange, og jeg har mange mursteiner jeg heller vil lese, blant annet Dickens.

    Fin liste! Jeg tror kanskje jeg må lage en slik selv:-)

    SvarSlett
  7. Den første har jeg ikke hørt om, den andre har jeg ikke lest. Balansekunst har flere, helt uavhengig av hverandre, påstått er den beste boka de har lest,da blir man automatisk skeptisk (?).
    og MengeleZoo frister meg ikke.
    (resten har jeg lest, og Twilight er ok)

    Ser du det var ikke så ille -)

    SvarSlett
  8. Fies notiser: Av alle bøkene på listen er det uten tvil boken av Herr Jensen som frister mest. Lykke til med Nygårdshaug =) Kjekt at du følger!

    Sesselja: Jeg liker noe av Gert og misliker noe, vet aldri før jeg prøver. Under de dype.. skal leses =)

    Vibeke: Takk, greit å vite =)

    Kathleen: Knausgård har jeg ikke orket å begynne på enda, men jeg har første boken, så det skjer nok en gang. Lag liste, jeg elsker å lese andre sine!

    Tone: Stjel den, jeg vil gjerne lese andres lister!

    Line: Jeg liker Loe og vil nok derfor like Tatt av Kvinnen bedre enn deg ja. Likevel kan jeg jo risikere å lese bøker av ham som ikke faller helt i smak.

    Rådene dere gir meg om De Dødes Tjern er ganske motstridende, så nå er jeg mer forvirret.

    Ingalill: Ikke hørt om Sveve over Vatna? Kanskje det er en vestlandsgreie? Jeg er flink til å bomme på slikt... Helt til jeg var i slutten av tenårene trodde jeg hele landet brukte ordet "boss".

    Er du en av dem som anbefaler Jensen? Den har jeg store forventninger til.

    SvarSlett
  9. Her var det mye som kunne stått på min egen liste... :) Og første boka har jeg ikke hørt om en gang, men nå har jeg aldri påstått at jeg er den beste på norske forfattere, og norske forfattere som skriver om studentliv frister enda mindre (selv om boka jeg vanligvis har i tankene i dette tilfellet er av Helene Uri, hehe). Den eneste jeg *har* lest på din liste er Balansekunst, og jeg likte den, selv om jeg har hørt blandet om hva andre syntes.

    Det kommer nok etterhvert en sånn liste hos meg også, forresten... :)

    SvarSlett
  10. Yes, jeg anbefaler Jensen.
    Hørte de druknende på lydbok, første cd-en var pytons kjedelig, men etterhvert ble det bare bedre og bedre og bedre.
    (omtalen ligger begravd på bloggen -)

    SvarSlett
  11. Balansekunst ER India. Shantaram er pompøst svada, en ode til en heller tvilsom mann. (Sier hun som aldri har vært i India, som ikke har vært utenfor Europa en gang - og ikke kjenner en eneste inder, og som heller ikke har lest seg så mye opp på mannen bak Shantaram at hun burde ha lov til å utale seg - men like fullt tar seg den frihet å hate ham. Pompøse frosken.)

    SvarSlett
  12. Jeg har lest Sveve over vatna, Tatt av kvinnen, Twilight og den første boken i Hellemyrsfolket en gang på ungdomsskolen. Jeg vil først og fremst anbefale den første som jeg likte veldig godt. Jeg liker Erlend Loe, men synes Tatt av kvinnen bare var ok. Den første boken av Twilght likte jeg faktisk godt. Jeg visste veldig lite om boken og sjangeren og hadde en perfekt fredagskveld hjemme alene med et par glass rødvin;-) resten av serien var ikke like gode opplevelser, så vet ikke om jeg vil anbefale deg de.

    SvarSlett
  13. Enig med alle som anbefaler Vi de druknede. Uforglemmelig, vond, og sterk leseropplevelse jeg tror du vil ha stor glede av:-)

    SvarSlett