21.09.2011

Litteraturspørsmål på en onsdagskveld

Favorittbok i barndommen?
Det har vært ganske mange, barndommen er lang. Mio, min Mio er en. I voksen alder husker jeg ikke annet fra boken enn at noen klatrer over en mur eller opp et bratt fjell, og at Cato var skummel. Jeg gikk i klasse med en som het Cato, han var ikke skummel. Han kunne navn på alle utøvere og husket alle tider i skiskyting. Det tviler jeg på at Cato i boken kunne. Jeg leste masse Frøken Detektiv i en periode, og min favoritt fant sted på en ranch med cowboyer. Jeg lurer på om det var Ellikken som fant navnet på den en gang, men nå har jeg glemt det igjen. Heldigvis kan jeg lete det opp på bloggen senere. Det er fint å ha slike ting skriftlig. Harry Potter ble en favoritt, noen år før jeg kom i tenårene. Prisoner of Azkaban var den beste da, og er det fremdeles. Også hadde jeg favoritter fra TL-klubben, og favoritter lånt på biblioteket, bøker jeg nok aldri kommer til å huske tittelen på.

Hva leser du nå?
Jeg holder på med Dead Souls av Nikolai Gogol. Den har jeg lest i flere uker nå, men det går ikke tregt fordi jeg ikke liker boken, men heller fordi jeg har hatt lite tid til å lese i det siste. Og de øyeblikkene jeg kan lese må jeg prioritere de Bookernominerte. Seks bøker på seks uker er en del, når man i tillegg har lyst til å lese en rekke andre bøker som verken har blitt nominert eller har vunnet Bookerprisen. Jo, også leser jeg selvsagt en Bookernominert. A.D. Miller sin Snowdrops. Den finner sted i Moskva, og jeg har allerede begynt å drømme meg vekk til russiskstudier og fire ukers språkkurs i St. Petersburg (joda, feil by, men likevel...). Til tross for dette er jeg usikker på om jeg liker boken. Men jeg skal ikke dømme for hardt etter kun 30 sider.

Dårlig bokvane?
Jeg lager eselører når jeg skal markere sitater. I de mest sitatvennlige bøkene får jeg mange stygge eseløremerker. Jeg har begynt å bruke post-it-lapper i de bøkene som er for fine til å lage eselører i. Jeg leser av og til for mange bøker samtidig. Når jeg gjør det er det som regel en bok som blir glemt. Jeg begynner ofte på bøker, leser ti sider, og så ombestemmer jeg meg. Jeg vil ikke lese boken likevel. Da avbryter jeg ikke boken, jeg bare later som om jeg ikke har begynt på den. Det har skjedd med mange av mine favoritter. Jeg begynte på dem en gang, var ikke i humør til å lese dem, fant dem så frem senere, og elsket dem.

Verste boken du har lest? (eller boka, for de av dere som bruker a-endelser)
Nå måtte jeg faktisk inn på bokelskere for å se hvilke bøker som fikk terningkast 2. Jeg fant blant annet Nattønsket av Anne B. Ragde og Isprinsessen av Camilla Läckberg. Jeg likte ingen av dem. Men å kalle en av dem for verste boken jeg har lest er kanskje litt drøyt. Jeg vet rett og slett ikke. De verste bøkene er de jeg avbryter. Og de har jeg jo da strengt tatt ikke lest.

Beste boken(-a) du har lest i år?
Det står mellom følgende:
- Philippe Claudel: Brodeck's Report
- Stefan Zweig: Chess
- Louis de Bernières: The War of Don Emmanuel's Nether Parts
Tror jeg...

Favorittforfatter?
Åjada, opp til flere. Fire herlige briter: Douglas Adams, Louis de Bernières, Mark Haddon og Kazuo Ishiguro. Og to litt dystre franskmenn (vel, egentlig en mann og en dame): Philippe Claudel og Irène Némirovsky. Ishiguro er vel i grunn ganske dyster han også. Jeg har også en rekke potensielle favorittforfattere, men de må jeg lese mer av før de havner på listen. Jeg skrev pittelitt om hvorfor de er mine favoritter da jeg ble intervjuet (via mail) av Ladybug, men det får dere nok lese en lørdag i høst en gang!

Favorittbøker?
Det er rart hvordan favorittbøkene ikke trenger å være skrevet av favorittforfatterne. Favorittforfattere må produsere mer enn en bok som er god, mener jeg. Favorittbøkene, derimot, er alltid i entall. Frankenstein er en stor favoritt, men jeg har enda ikke lest noe mer av Mary Shelley. Hun er en potensiell favoritt. The Secret History er en annen, og jeg har heller ikke lest noe mer av damen som har skrevet den boken. Forsoningen er en tredje, men desverre vil jeg aldri få lese noe mer av Fred Uhlman, for han skrev ikke noe mer. Enkelte av favorittbøkene mine er skrevet av forfatterne jeg nevnte ovenfor.

Kan du lese på bussen?
Ja, men jeg blir kvalm. Så jeg gjør det ikke. Heller ikke i biler. Jeg leste på båten fra Stavanger til Bergen, og det gikk så vidt.

Hvor er din favorittplass å lese på?
I sofakroken min, eller under dynen. Eller ute på Robert sin solseng, men det fungerer ikke hele året.

Hva tenker du om å låne bort bøker?
Det er fint det, så lenge jeg stoler på de jeg låner dem til. Det er alltid kjekt å låne vekk favoritt, forutsatt at jeg ikke får dem tilbake med en kommentar ala denne: "For noe dritt!".

Lager du eselører i bøkene dine?
Det har jeg allerede svart på, men jeg kan legge til at jeg samler på bokmerker og derfor har en ganske stor stabel å velge i når jeg begynner på en ny bok, og har derfor ikke noe behov for å lage eselører for å markere hvor langt jeg har kommet i en bok. Takket være bokhandlerjobben min, en snill mor som handler til meg når hun er i utlandet og en og annen bokblogger som har sendt bokmerke med som premie i en konkurranse har jeg en meget tøff samling.

Skriver du noengang i bøkenes marg?
Sjelden i skjønnlitterære bøker. De få gangene jeg velger å notere tanker underveis i en bok gjøres det på dataen. Fagbøker, derimot, der er det bare å slå seg løs. Informasjon i fagbøker skal som regel brukes til noe, ofte for å svare på en helt spesifikk problemstilling, og da er det greit å notere seg hvordan informasjonen passer med problemstillingen.

Hvilket språk foretrekker du å lese på?
Jeg leser mest på engelsk, men også en del på norsk. Jeg vet ikke helt hva jeg foretrekker. Jeg håper å en dag kunne lese på russisk også. Engelsk vinner nok foreløpig. Det hadde likevel vært rart å lese Erlend Loe på engelsk, så norsk vinner av og til også.

Hva får deg til å elske en bok?
Ganske umulig å svare på. Jeg tror alle som liker å lese vet svaret uten å kunne formulere det særlig bra.

Favorittsjanger?
Romaner. Det finnes så utrolig masse forskjellig, det er en sjanger man kunne brukt tusen år på å utforske. Med andre sjangre kan det fort bli for likt og for lite nyskapende, med romaner finnes det alltid en ny vinkling, en ny historie.

Sjanger du leser sjeldent (men kunne ønske du leste mer av)?
Parantesen gjorde dette vanskelig. Jeg vet rett og slett ikke. Jeg leser litt av det meste, men som regel går det i romaner.

Favorittbiografi?
???

Har du noengang lest en selvhjelpsbok?
Nei.

Spørsmålene er kopiert fra Astrid Terese sin blogg.

4 kommentarer:

 1. Fine svar! Gleder meg til å lese intervju i høst:-)

  SvarSlett
 2. Stefan Zweigs 'Chess' er så sykt bra. Jeg stemmer også på den som en av de beste bøkene jeg har lest i år.

  SvarSlett
 3. Kanskje du kan lage et innlegg om bokmerkene dine en gang? Jeg ble nysgjerrig :)

  SvarSlett
 4. Line: Jeg liker intervjuene til Ladybug. Det er spennende å lære mer om andre bloggere, og det var ganske kjekt å svare på spørsmålene selv også =)

  Kathleen: Ja, jeg tror jeg må lese den om igjen ganske snart. Og gi kopier av den til jul til alle jeg kjenner som liker å lese.

  Bokelskerinnen: Det kan jeg få til =)

  SvarSlett