03.07.2014

Ti klassikere jeg burde ha lest

Julie spør hvilke ti klassikere man føler man burde ha lest, og de som står høyest på min prioriteringsliste for øyeblikket er:



Gabriel Garcia Marquez - One Hundred Years of Solitude
Hvorfor akkurat den? Fordi jeg har likt de andre bøkene jeg har lest av ham, fordi dette regnes som hans mesterverk, fordi han er hovedinspirasjonskilden til min store favoritt Louis de Bèrnieres og fordi Ellikken kaller den for den kanskje viktigste boken i hennes liv.

Geoffrey Chaucer - Canterbury Tales
Jeg var i Canterbury i februar og kunne selvfølgelig ikke forlate byen uten å få med meg en kopi av denne boken. Den skal visstnok være morsom av typen le-høyt-på-bussen, samtidig som noen av fortellingene fremdeles har relevans i dag, til tross for at de ble skrevet på slutten av 1300-tallet.

Victor Hugo - The Man Who Laughs
Fordi jeg elsker Victor Hugo. Etter å ha lest The Last Days of a Codemned Man ble jeg nysgjerrig på hans videre forfatterskap, etter Notre-Dame de Paris ble jeg frelst og etter The Toilers of the Sea ble jeg mektig imponert over hans bredde. Jeg har lest så mye positivt om The Man Who Laughs at jeg er sikker på at den vil forsterke den favorittstatusen jeg har gitt ham.

Vasily Grossman - Life and Fate
Jeg leste nylig Chil Rajchmans overlevelsesberetning fra dødsleiren Treblinka. På slutten av boken hadde redaktørene tatt med Grossmans rapport om Treblinka fra hans tid som krigkorrespondent for Sovjetunionen. Både Rajchmans beretning og Grossmans rapport er noe av det mest brutale og grusomme jeg har lest noensinne, men Grossman skriver så godt at jeg må lese mer av ham, både resten av krigsrapportene og romanen Life and Fate.

Mark Twain - The Adventures of Huckleberry Finn
For ikke lenge siden forklarte jeg hvorfor jeg har en trang til å lese Mark Twain og den trangen har ikke forsvunnet etter at jeg leste min første bok av ham.

Nancy Mitford - The Pursuit of Love
Fordi Karin anbefaler den og fordi jeg ikke klarer å la være å lese forfattere som sammenlignes med P.G. Wodehouse.

Aleksandr Pushkin - Eugene Onegin
Jeg har likt alt jeg har lest av Pushkin så langt, så da må jeg nesten få lest hovedverket hans på et eller annet tidspunkt. Til de som aldri har lest Pushkin kan jeg anbefale The Queen of Spades og Dubrovsky.

Robert Graves - I, Claudius
Det er ingen spesifikk grunn til at jeg vil lese denne annet enn at den virker interessant. Følgende sitat var egentlig nok til å få meg til å kjøpe boken: “I was thinking, "So, I’m Emperor, am I? What nonsense! But at least I'll be able to make people read my books now.” 

Samuel Taylor Coleridge - The Rime of the Ancient Mariner
Jeg kom først borti et utdrag fra dette lange diktet da jeg leste Mary Shelleys Frankenstein for første gang som 16-åring og har hatt lyst til å lese hele diktet siden. Nå har jeg endelig kjøpt det og har ikke lenger en unnskyldning for å la være.

Charles Dickens - The Pickwick Papers
Jeg vil aller helst lese alt av Dickens, men neste bok tror jeg må bli hans første roman. Jeg er i humør til å lese noe morsomt - ikke at det ikke finnes humor i de andre bøkene hans også.

14 kommentarer:

  1. Har helt ærlig ikke hørt om så mange av disse faktisk. Unntatt Huckleberry Finn da :D
    - Siri

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg tror de fleste av disse er relativt kjent i utlandet, men mange er nok ikke like kjente her i landet. Kjekt å forsøke å gjøre folk oppmerksom på mindre kjente bøker :)

      Slett
  2. Eg vil og lesa Huck Finn, og ei anna Dickens-bok, Little Dorrit:-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Hva sier du til å lese Huck Finn nå snart, for eksempel blogge om den om et par uker?

      Slett
    2. Skal prøve innimellom Bookers longlist :-)

      Slett
  3. Mye bra på denne listen:) Har ikke lest noen av disse, men må innrømme jeg har lyst å prøve meg på Victor Hugo:)

    SvarSlett
    Svar
    1. Åh, jeg håper du prøver deg på Hugo. Han er ganske sær, men på en genial måte. Men du må like digresjoner. Hvis du hater forfattere som hopper litt og som ikke holder seg til historien gjennom hele boken vil du neppe like Hugo.

      Slett
  4. Av de du nevner har jeg kun lest 1 bok av av Gabriel Garcia Marquez, Ringeren i Notre-Dame, The Adventures of Huckleberry Finn og 1 bok av Charles Dickens - de andre har jeg knapt hørt om, men i lesesirkelen 1001-bøker blir jeg introdusert for bøker jeg ellers ikke ville lest så det er jo positivt :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Hvilken bok av Marquez har du lest? Jeg har lest tre tidligere, og likte alle tre. Men alle de var korte bøker, jeg har ikke lest noen av hans store verk.

      Ja, 1001-bøker lesesirkelen er ikke så dum. Jeg burde vært mer med der.

      Slett
    2. Av Marquez har jeg lest "Tolv vandrehistorier", det er mange år siden, men husker at jeg likte historiene.

      Slett
  5. Her var det mye bra! Fin liste. Geoffrey Chaucer anbefales så absolutt - men for å få rett stemning bør en helst lese CLEs praktutgave med gullsnitt. Aleine. Og ikke på bussen. Heller på et gammeldags, britisk vertshus i landlige omgivelser. Men det er detaljer. Kos deg!

    Min liste kommer nok i morra, for jeg blei ikke ferdig med tenkinga i dag...

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg bodde på en engelsk pub da jeg var i Canterbury, burde nok lest den der ;) men det ble det ikke tid til. Får heller sette meg ut i Nordnesparken og lese den der når det er sol ute. Jeg gleder meg uansett til å begynne på den.

      Så såvidt på listen din tidligere i dag, skal kikke nøyere på den nå.

      Slett
  6. Ah Coleridge... Han har produsert mitt yndlingsdikt!

    SvarSlett
    Svar
    1. Yay, noen som har hørt om han! Hvilket er ditt yndlingsdikt?

      Slett