31.01.2015

Fem gode ting med bokblogging - aka hvorfor jeg har lyst til å gjenopplive bloggen min

Nå er det slutt! Slutt på studenttilværelse. Slutt på kvelds- og helgejobbing. Slutt på å skrive oppgaver, pugge til eksamen, lese enorme mengder pensum. Det er også slutt på å jobbe med bøker. Og det er trist. Jeg kommer til å savne bokhandeljobben. Men nå er det fulltidsjobb som gjelder. Jeg har blitt voksen. Sånn litt ihvertfall.. Fritiden min vil tilhøre meg selv, og jeg står fritt til å lese det jeg vil. Dermed er det på tide å gjenopplive en døende blogg. Først vil jeg begynne med å liste opp fem positive ting som har kommet ut av mine (snart) fem år med blogging, for å gi meg selv inspirasjon til videre blogging.

HVORFOR BLOGGE?

1. Når jeg skriver omtaler blir jeg tvunget til å tenke gjennom det jeg har lest og reflektere rundt det i større grad enn hvis jeg bare legger fra meg en bok når den er utlest. Noen bøker går jeg rundt å tenker på i lang tid uansett, men det er ingen tvil om at bloggingen har ført til at jeg har fått enda mer ut av å lese enn det jeg gjorde tidligere.

2. Jeg har oppdaget et hav av gode bøker gjennom å lese andres blogger. Norske bokbloggere sitter på utrolig mange gode tips om mindre kjente romaner, krimbøker, sakprosa, dikt og nesten hva som helst annet som produseres av bøker. Mine seks år i bokhandel har også i stor grad bidratt til å utvide horisonten min når det gjelder bokvalg, men jeg tør å påstå at bloggere har bidratt i enda større grad. Det har ført til uendelig lange leselister, men også uendelig mange timer med fantastisk litteratur.

3. Før bloggingen hadde jeg ikke så mange jeg kunne diskutere litteratur med. Plutselig åpnet det seg en verden hvor jeg ikke bare kunne diskutere bøker de fleste hadde hørt om, men smale bøker som få andre hadde lest. Jeg oppdaget at noen bloggere hadde veldig lik smak som meg selv, og at kommentarfeltet ga fine muligheter til relevante diskusjoner, samt mindre relevante digresjoner. Begge deler veldig artig.

4. Etter noen år med blogging begynte det å oppstå muligheter for å treffe enkelte av menneskene bak bloggene jeg leste, og jeg har truffet flere på bokbloggtreff, samt noen få utenom slike arrangementer. Sånt er småskummelt, det må jeg vel innrømme, men det har også vært stas.

5. Bokbloggingen har også indirekte ført med seg en særdeles uventet og positiv vending i livet mitt. Da jeg var ferdig med en mastergrad i sammenlignende politikk og midt inni en bachelorgrad i historie begynte jeg for alvor å tenke på livet etter studiene. Hva vil du bli når du blir stor? Jeg visste ikke helt. Det jeg kunne se av relevante og interessante jobber befant seg hovedsakelig i Oslo, og jeg hadde mest lyst til å bli værende i Bergen. Ihvertfall foreløpig. Det jeg ønsket var å ta noen fag som var mer yrkesrettet og som kunne gi meg større mulighet til å få spennende jobber i Bergen. Bloggeren bak Julies bokbabbel - en særdeles dyktig blogger som jeg har fulgt siden jeg begynte å blogge - hadde ved flere anledninger nevnt studiet arkivkunnskap. Da jeg prøvde å finne et yrkesrettet fag å ta kom jeg på at jeg burde lese meg opp på hva det egentlig gikk ut på, siden Julie hadde kombinasjonen historie og arkivkunnskap. Det kunne vel være relevant for meg? Jeg fant ut at studiet var midt i blinken for meg og stilte henne derfor en rekke spørsmål om mulighetene til å ta studiet som går ved Universitetet i Oslo mens jeg bodde i Bergen. Kort oppsummert trodde hun det skulle gå helt fint, noe det gjorde. 1,5 år senere har jeg fått min første fulltidsjobb, et ettårsvikariat ved Dokumentsenteret på Høgskolen i Bergen. Jeg får dermed nå min første erfaring med å jobbe i arkiv, og håper på en lang karriere som arkivar. Hadde jeg ikke begynt å blogge og lest andre blogger hadde jeg neppe snublet over den yrkesmuligheten. Takker og bukker, Julie!

LESEMÅL 2015

Jeg har ikke satt meg spesifikke lesemål for året annet enn å lese mer og blogge mer. I år er det lystlesing som gjelder. Jeg skal komme inn i en god flyt med lesing og blogging, og da nytter det ikke å sette strenge krav. Skal heller satse på å komme sterkt tilbake med krevende lesemål for 2016. Eneste unntaket er at jeg MÅ skrive ferdig omtalen som omhandler en viss bok jeg fikk av Ingalill for mange år siden. I forbindelse med prosjekt lystlesing vil jeg lese en del av bøkene som blir nominert til Folioprisen. Kortlisten blir publisert 9. februar. Langlisten på 80 bøker har allerede blitt publisert, og jeg basert på den forventer jeg en meget god kortliste. Kommer med et eget innlegg om prisen snarlig.

Litt sent, men godt nyttår folkens!

23 kommentarer:

  1. Dette var gode nyheter! Godt nytt år, gratulerer med jobb og hurra for mer blogging!

    SvarSlett
  2. Så hyggelig at du er tilbake! Håper å se innlegg hos deg litt oftere framover:) Lykke til med ny jobb, så stas!

    SvarSlett
    Svar
    1. Satser på å klare minimum ett innlegg i uken. Hvis ikke er man ikke spesielt aktiv. Gleder meg til å begynne å følge skikkelig med på andre bloggere igjen også.

      Takk! Veldig gøy med første "voksenjobb".

      Slett
  3. Sannelig på tide.
    Gratulerer med voksenjobb og velkommen tilbake, på ordentlig denne gangen. Men du tror ikke du skal lese opp igjen Rush da, begynner å bli litt lenge siden nå?

    SvarSlett
    Svar
    1. På ordentlig! Takk takk :) Jeg husker den overraskende godt for å ha lest den for så lenge siden - et "salgsargument" jeg kan bruke i omtalen - men jeg må nok bla litt i den i det minste.

      Slett
  4. Dette var riktig gode nyheter! Gler meg til å få deg tilbake i bloggosfæren. Du var ein av dei fyrste bloggerne eg byrja å følgje for ein del år sidan, og eg har sakna deg. Du har og vore ein av dei som inspirerte mest, og fekk meg til å lese bøker eg ikkje plukka opp back then. Godt nyttår, Ann Helen!

    SvarSlett
    Svar
    1. Så kjekt å høre! Jeg gleder meg veldig til å følge deg og de andre bloggerne jeg har fulgt lenge, jeg savner fellesskapet man får av å blogge, samt å lese alle de gode innleggene dere publiserer. Nå er jeg giret på å komme skikkelig inn i bloggingen igjen.

      Slett
  5. Så hyggelig å se at det er liv på bloggen din! Gratulere så mye med en ny hverdag med jobb og alt! Med mindre tid til å "snakke bok" på dagtid vil nok bloggen kunne være et fint sted å få utløp for boktanker! Jeg gleder meg til å lese det som måtte komme!

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk for det :)

      Jeg kommer nok til å savne å være rundt bøker i så stor grad som jeg har vært, så det vil nok bli utrolig kjekt å blogge igjen. Som jeg skrev tror jeg nok uansett at jeg har plukket opp enda flere boktips fra andre bloggere enn fra jobben, så jeg tror ikke det skal bli problematisk å holde meg noenlunde orientert om hva som foregår i bokverden selv uten bokhandeljobb.

      Slett
  6. Årets beste nyhet så langt altså, - blir spennende å se hvordan det går med ren lystlesning, - og om det egentlig er noen forskjell på det man leser når man blander inn tvangen eller ikke (men hvordan skal du kunne gå på tvanglesningskafe uten lesemål, hm?).

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg innbiller meg at det blir flere bøker lest, da jeg ikke begynner på så mange jeg har en formening om at jeg må tvinge meg gjennom, som jeg deretter avbryter.

      Men jeg må nok innrømme at jeg har noen mål i bakhodet, som å lese masse non-fiction, flere klassikere og så mange som mulig av de nominerte til Folioprisen. Det siste kan kombineres med tvangslesekafe siden kortlisten publiseres noen dager tidligere.

      Har du publisert lesemål for året? Hvis ikke, hva med en kortversjon her i kommentarfeltet? ;)

      Slett
    2. Har ikke publisert, eller ferdigtenkt, begynner å bli stresset. Tenkte en stund at jeg skulle klare meg uten, men ble bare stående uten retningssans - og endte opp med skremmende mye YA (og jeg liker jo ikke YA en gang, - trodde jeg).

      Tror jeg kommer til å gå for veldig mye av det samme gamle, og så enkelt som mulig, og helst ikke så sykt ambisiøst.

      Type:
      - 24 1001
      - 24 non-fiction (12 hardcore?)
      - 3/6 bookershortlist, + 3 gamle
      - 24 omtaler (..ja, særlig)

      , men ser nå at det blir veldig kjedelig. Må finnet et eller annet nytt (gammelt) fokus - men vet ikke hva. Poesi? Japan? Aner ikke.

      Slett
    3. Og OTS, type...12? 24 høres drøyt ut.

      Slett
    4. Tja, kommer an på hvor mange bøker du leser. Jeg har satt meg 52 som mål, da ville 24 vært drøyt. Leser du 100 er det gjennomførbart. Vi må da vel ha en drøss med gode bøker i bokhyllen fra før, så hvorfor i alle dager leser vi dem ikke?
      Av de fem bøkene jeg har lest i år er kun en OTS. Og den hadde kun stått der siden september i fjor.

      Nytt fokus: middelalderbøker! Vi leser Chaucer, Thomas Malory og Chrétien de Troyes. Eventuelt kan du joine meg i å lese russere og franskmenn. Eller hva med dette: mål for 2015 er å lese minimum 15 morsomme bøker? Hvilken type humor er valgfritt.

      (synes for øvrig 24 omtaler var det fineste målet, dropp de andre og gå for det!)

      Dropp YA annet enn litt innimellom. Det er så mange som leser YA. Eller har du oppdaget perler? Jeg har vurdert å lese en hel haug med YA-serier, men blir alltid demotivert etter å ha lest om seriene på Goodreads, de får alltid så mye negative kommentarer. Noen jeg bør lese likevel?

      Slett
    5. I fjor leste jeg 91, satser på 99 i år. Har økt med ca. ti bøker året helt siden jeg begynte å telle, helt ubevisst. Sånn sett burde 24 være helt overkommelig, - selv om jeg har veldig mye rart i hyllene.

      Russere vurderer jeg. Franskmenn liker jeg ikke, og ikke middelaldere heller, sånn egentlig. Morsomme bøker var et godt forslag, - nå må jeg telle hvor mange morsomme jeg leste i fjor.

      Ja, YA-tendensen min er bare tull. Finner ingen perler, og bruker det kun som underholdningskildel.

      Slett
    6. Jeg har haugevis av forslag til russere og morsomme bøker, så velger du et av de målene er det bare å gi beskjed. Selv om det kanskje ikke er så stor variasjon i de morsomme bøkene jeg kjenner til. Kategorien britisk humor dekker vel det meste. Kanskje jeg burde be andre om tips til bøker med annen type humor...

      Isj, hadde håpet på en eller to YA-perler i det minste, jeg føler for å lese noe lett snart. Barnebøker kan funke, jeg har masse mummi, Roald Dahl og David Walliams.

      Økt med ti bøker hvert år? Wow, det er god progresjon. Jeg gikk fra nesten 100 i året til 50 og så til 30. I år skal jeg i det minste opp igjen på 50, men 100 tror jeg er urealistisk. Jeg er altfor sosial for tiden, blir ikke nok lesetid lenger.

      Slett
  7. Jeg er så glad for at du er tilbake og gleder meg til å lese meningene dine om de ulike Folio-bøkene!

    SvarSlett
    Svar
    1. Yay, takk :) Er veldig spent på kortlisten, bare håper det er mye som frister der. Nå må jeg nesten lese noen av dem uansett, siden jeg har skrevet om prisen..

      Slett
  8. Hallelujah! Og velkommen til voksenlivet. Håper du finner roa til å både lese og blogge. Folioprisen ser interessant ut. Min personlige favoritt er IMPAC Dublin siden bøker fra alle verdenshjørner er representert og det er bibliotek som nominerer. Finner alltid mange boktips fra langlistene.

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for det. Så langt liker jeg voksenlivet! Nå blir det Foliolesing for alle pengene, samt 200 sider Dickens i uken. Men når Folio er over tror jeg at jeg skal kikke nærmere på IMPAC Dublin, den så veldig interessant ut. Og kortlisten publiseres i april, det passer jo perfekt. Etter Folio, før Booker ;) Takk for tips!

      Slett
    2. The People in the Trees er på IMPAC Dublin sin longlist :D :D :D Endelig noen som har lagt merke til den. Blir veldig veldig glad hvis den havner på shortlist.

      Slett
  9. Jeg har vært så dårlig til å lese andre blogger de siste månedene (og oppdatere min egen) at jeg først nå fikk med meg dette innlegget. Jeg er glad for at jeg kunne hjelpe. ;) Gratulerer med jobben!

    SvarSlett