04.05.2014

Samuel Langhorne Clemens...

… bedre kjent som Mark Twain var en amerikansk forfatter som levde i perioden 1835-1910. Jeg tenker på han som en av mine store favoritter, uten at jeg egentlig har lest noe som helst av mannen. Hvordan har jeg klart å lure meg selv så til de grader, lurer du kanskje på? Jeg har lest litt om mannen, kjøpt intet mindre enn ti av hans bøker og satt en rekke av hans sitater som favorittsitater på Goodreads. Han virker som en forfatter jeg vil like, jeg tenker vel allerede at jeg liker ham. Er det nettopp derfor jeg har ventet så lenge med å lese bøkene hans mon tro? Er jeg nervøs for å finne ut at skriveriene hans ikke blir bedre enn, eller når opp til, sitatene jeg har funnet på Goodreads? Eller er det rett og slett det at jeg har så mange bøker av ham at jeg ikke vet hvor jeg skal begynne?




Det som fikk tankene mine over på Mark Twain er boken jeg holder på å lese, Andrew's Brain, av amerikaneren E.L. Doctorow. Hovedkarakteren leser Mark Twain og har følgende å si om forfatteren:

"How MT dealt with life was to make a point of explaining children to adults, and adults to children. Isn't that so? Or to write of his neighbors with amused compassion. He went to ridiculous church for the sake of his wife. Invested in an unworkable Linotype machine. Hobnobbed with the Brahmins of Boston. Slyly skewered the self-satisfied gentlemen enjoying his after-dinner speeches. Noted the anointed barbarity of kings. But always, always, it was to wrap himself in society. To keep himself snugly within what Searle, a guy whose work I teach, call 'the construction of social reality'."

En litterær karakters subjektive oppfattelse av Mark Twain. Da jeg leste det innså jeg at jeg ikke har forutsetning for å si noe om karakterens syn på ham, for min egen oppfattelse av hvem han var er kun basert på korte sitat og annenhånds informasjon. Det er med andre ord på tide at jeg blir bedre kjent med Samuel Langhorne Clemens ved å lese de ti bøkene jeg har i bokhyllen (og på Kindle) som er skrevet av ham.

  1. The Innocents Abroad (1869)
  2. The Adventures of Tom Sawyer (1876)
  3. The Prince and the Pauper (1880)
  4. A Tramp Abroad (1880)
  5. Adventures of Huckleberry Finn (1884)
  6. A Connecticut Yankee in King Arthur's Court (1889)
  7. Extracts From Adam's Diary (1902)
  8. Eve's Diary (1904)
  9. Letters From the Earth (1962)
  10. Autobiography of Mark Twain Vol. 1 (2010)

Jeg er fremdeles ikke sikker på hvor jeg skal begynne. På listen finnes det fire romaner, to noveller, to reiseskildringer, en selvbiografi og en en essaysamling. Det blir nok humøret som bestemmer. Først må jeg gjøre meg ferdig med å rote rundt i Andrew sin hjerne. Så får vi se om jeg kan få meg en ny favorittforfatter som ikke er britisk.

"I was gratified to be able to answer promptly, and I did. I said I didn't know."

5 kommentarer:

  1. Eg har det same "problemet" med Irene Nemirovsky. Eg har ikkje mindre enn 6 av hennar bøker i bokhylla, og har kun lest ei av dei. Likevel hamstrer eg Nemirovsky-bøker. Trur forresten du satte meg på den forfatteren; Hett blod fekk eg av deg (den er ikkje den eg har lest). Kan og tenke meg å lese Huck Finn, kanskje samlese den ein dag:-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Samleser gjerne Huck Finn. Jeg har lurt litt på om jeg burde lese Tom Sawyer først, men jeg tror ikke det spiller så stor rolle. Jeg skal til Santorini på lørdag, da kan jeg pakke med meg Huck Finn, så kan jeg skrive om den uken etter :)

      Det er lenge siden jeg har lest Nemirovsky nå, kanskje vi skulle samlest henne også? Hvis du har noen bøker av henne jeg ikke har lest..

      Slett
    2. Eg trur ikkje det speler så stor rolle om ein les Tom Sawyer eller Huck Finn først, min står og støver ned i bokhylla likevel;-)

      Av Nemirovsky har eg ulest i bokhylla har eg Hett blod, David Golder, Sjelenes herre, The Courilof Affair og All Our Worldly Goods.

      Slett
  2. Jeg har lest alle utenom David Golder. Leser gjerne den. Hett Blod og The Courilof Affair er mine favoritter av henne :)

    SvarSlett