06.05.2014

The Diaries of Adam and Eve

Forfatter: Mark Twain
Utgivelsesår: 1902/04
Min utgave: 2011
Forlag: Finisterra Books
Språk: Engelsk
Sidetall: 72
Utgave: Kindle

Forestill deg at du er det første mennesket på jorden - eller det andre hvis du er kvinne, noe jeg vil tippe det er stor sannsynlighet for at du er - og at du kun har eksistert i en dag. Hva tenker du? Hvordan reagerer du på alt rundt deg? Hvordan tilbringer du dagene? Selv vil jeg tro jeg hadde vært veldig forvirret, men Eve tar alt på strak arm. Adam er det verre med.

I was afraid of it at first, and started to run every time it turned around, for I thought it was going to chase me; but by and by I found it was only trying to get away, so after that I was not timid any more, but tracked it along, several hours, about twenty yards behind, which made it nervous and unhappy. At last it was a good deal worried, and climbed a tree. I waited a good while, then gave it up and went home. Today the same thing over. I've got it up the tree again.

'It' er altså Adam, som desperat prøver å komme seg unna denne nye skapningen som forfølger ham. Han vet ikke hva hun er, men han kunne ønske hun holdt seg unna ham. Han lærer seg etter hvert at han og Eve er av den samme rasen og slutter å være redd for henne, men han vil fremdeles være alene. Hun maser og maser og han får aldri fred.

EVE: The minute I set eyes on an animal I know what it is. I don't have to reflect a moment; the right name comes out instantly, just as if it were an inspiration, as no doubt it is, for I am sure it wasn't in me half a minute before. I seem to know just by shape of the creature and the way it acts what animal it is.


ADAM: The naming goes recklessly on, in spite of anything I can do. I had a very good name for the estate, and it was musical and pretty: GARDEN OF EDEN. Privately I continue to call it that, but not any longer publicly. The new creature says it is all woods and rocks and scenery, and therefore has no resemblance to a garden. Says it looks like a park, and does not look like anything but a park. Consequently, without consulting me, it has been new-named: NIAGARA FALLS PARK. This is sufficiently high-handed, it seems to me. And already there is a sign up: KEEP OFF THE GRASS.

De er kanskje samme rase, men ulikhetene blir mer og mer merkbare etter hvert som dagene går.

When the mighty brontosaurus came striding into camp, she regarded it as an acquisition, I considered it a calamity; that is a good sample of the lack of harmony that prevails in our view of things. She wanted to domesticate it, I wanted to make it a present of the homestead and move out. 

Som dere sikkert har begynt å forstå er karakterene i denne lille boken ganske stereotypiske, noe ikke alle er like begeistret for. Adam vil ha ro og fred, men får det ikke. Kvinnen snakker i et sett, har en mening om alt. Hun er naiv, men lojal. Hun elsker Adam og vil at han skal elske henne. Hun skriver til og med at hun ville elsket ham selv om han behandlet henne forferdelig, selv om han hadde slått henne. Dette får forståelig nok enkelte lesere - mer spesifikt Goodreads-brukere - til å steile. Samtidig beskrives Eve som en nysgjerrig og intelligent person, en som vil utforske og lære, som er sympatisk og omsorgsfull. Eve er en langt mer kompleks og interessant karakter enn Adam. De har ingen referanserammer, men kun sine egne opplevelser og følelser å gå etter og det er fascinerende lesning.

Jeg får ikke inntrykk av at religionskritikk var det viktigste for Twain da han skrev dagbøkene til Adam og Eve. Karakterene er i fokus, karakterene som Twain ser dem, ikke den bibelske historien vi kjenner fra før. Det virker mer som en utradisjonell kjærlighetshistorie som ikke kan fortelles i en annen setting enn skapelsesberetningen, enn et forsøk på å kritisere bibelen. Men selv om det ikke ser ut til å ha vært hovedfokuset glimter han til med noen kritiske bemerkninger innimellom.

It is best to prove things by actual experiment, then you KNOW; whereas if you depend on guessing and supposing and conjecturing, you never get educated. 

Den beste grunnen jeg kan gi for å lese boken er likevel underholdningsverdien. Dette er en latterbombe, eller var det ihvertfall for meg. Jeg avslutter med et par sitater fra Adam, som prøver å finne ut hva i alle dager for en skapning Cain er. Enjoy!

It resembles us in some ways, and may be a relation. That is what she thinks, but this is an error, in my judgement. The difference in size warrants the conclusion that it is a different and new kind of animal - a fish, perhaps, though when I put it in the water to see, it sank, and she plunged in and snatched it out before there was opportunity for the experiment to determine the matter. I still think it is a fish, but she is indifferent about what it is, and will not let me have it to try. I do not understand this. 

The kangaroo still continues to grow, which is very strange and perplexing. I never knew one to be so long getting its growth. It has fur on its head now; not like kangaroo fur, but exactly like our hair, except that it is much finer and softer, and instead of being black is red. I am like to lose my mind over the capricious and harassing developments of this unclassifiable zoological freak. 

11 kommentarer:

 1. Jeg smilte litt for meg selv når jeg så at denne omtalen dukket opp kun to dager etter det forrige innlegget ditt. Bonuspoeng for målrettethet. Selv har jeg ikke lest noe av Twain ennå, men synes denne (som jeg aldri har hørt om før, shame) hørtes veldig morsom ut. Også samler jeg jo omtrent på bibelfanfic,
  så denne noteres virkelig.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg glimter til innimellom jeg også ;)

   Hvis du ser på antall sider skjønner du kanskje hvorfor det var enkelt å begynne med akkurat denne. Men det var en strålende begynnelse. Uansett hva man synes om fyren og hans syn på kvinner og religion, så anbefaler jeg boken. Den var urkomisk!

   Neste uke blir det Huck Finn.

   Når dukker det opp et nytt innlegg fra deg forresten? Savner statistikk fra både mars og april. Selv om jeg innser at jeg absolutt ikke kan si noe på at andre er treg med å blogge så maser jeg litt likevel. Det er ikke like gøy å blogge selv hvis ikke favorittene mine også er aktive. Haha, det var dagens bloggpress.

   Slett
  2. Jeg er HELT tom for blogglyst/evne, og jo lenger tid jeg lar gå - jo vanskeligere blir det å skrive igjen (f.eks så mye verre å oppsummere to måneder i stedet for en, og tenk om det blir tre? grøss). I tillegg har jeg lest SÅ mange bøker jeg føler at jeg vil si noe om - men ordene kommer ikke.

   Håper på å få skrevet noe før bloggnorge går ut i sommerferie (midten av juni? Juli?).

   Jeg fikk faktisk ikke med meg at den var 72 sider lang, det gjør den ennå mer forlokkende.

   Slett
  3. Jeg kjenner til det. Som du kanskje har merket har det gått lang tid mellom mine innlegg i det siste også - egentlig de siste to årene.

   På den positive siden har du vært veldig flink til å skrive statistikk for to måneder om gangen tidligere, noe jeg vet fordi jeg brukte en del timer på å lese gjennom det meste av bloggen din i formiddag (i stedet for å skrive bacheloroppgave - er ikke alltid like effektiv).

   Jeg lærte da noe jeg ikke kan huske å ha fått med meg tidligere, nemlig at du er glad i vitser om døde babyer. Nå er jeg usikker på om de vitser om akkurat det, men jeg ser for meg at du vil like mine favorittkomikere, Jimmy Carr og Frankie Boyle. Boyle sitt svar på "lines that would change the atmosphere at a dinner party" kommer ihvertfall i nærheten: "If we're all here, who's looking after Madeleine?" ;)

   Slett
  4. Ja, jeg hadde vel nesten bare dobbelstatistikker i fjor, - og lest faktisk flere bøker da enn nå. Så, teknisk sett burde det være easypeasy.

   Åh, prokrastineringens mange gleder. Jeg føler meg beæret (og morsomt nok: senest i går satt jeg og vurderte om jeg skulle slette død-baby-vitsen fra kommentarfeltet (tema døde babyer og hvorvidt man kan le av dem i riktige setninger kom opp på jobb), men jeg kom fram til at ingen noensinne kom til å lese det innlegget igjen - og at jeg derfor ikke trengte). Skremmende nok får jeg opp bloggen min som treff nr. 3 når jeg googler døde babyer og cheeseburger. Boyle høres ut til å befinne seg i min gate.

   Slett
  5. Teknisk sett burde det gå raskt å skrive bacheloroppgaven min også, for jeg vet nøyaktig hva jeg skal gjøre og hvordan strukturen skal se ut. Likevel går det ufattelig tregt. Skriving er ikke alltid like lett som det burde være.. Men jeg håper du får ånden over deg igjen snart!

   Søk opp The worlds most offensive jokes på Youtube en dag, så får du opp videoer som inkluderer Carr og Boyle (pluss en del annet, ikke alt er like bra). Lurer forresten på hvem som søker opp døde babyer på google og hva som er grunnen...

   Slett
 2. Jeg håper forresten ikke at du sletter innlegget nå som jeg har motbevist teorien din om at ingen kommer til å lese det igjen.

  SvarSlett
 3. Bloggpress til dere begge.
  Hva er det med denne mangelen på innlegg. Fortsetter det slik ender jeg opp med å lese blogger jeg egenlig ikke liker. It's on you - two!

  Er det snålt at jeg også har Mark Twain som yndlingsforfatter uten å ha lest mer enn HuckFinn, Muligens er det grunnet massiv eksponering. Pensum på både videregående, og universitetet (eng.) og sitater og trivia overalt. Huck Finn er fantastsik, selv om jeg foretrekker den biten alle litt.kritikker sier er dårligst = andre halvpart.

  (overhørte alt det om døde babyer.)

  SvarSlett
  Svar
  1. Bloggpress noted! Jeg er tilbake i Bergen og klar for å skrive igjen - dog må det bli litt oppgaveskriving innimellom all bloggingen. Men som du ser har jeg riktige prioriteringer i det minste ;)

   Hvorfor skal den andre halvparten være dårligst? Jeg må lese den selv og finne ut av dette. Men det lover ikke godt for en bok når det er merkbar kvalitetsforskjell på første og andre halvdel. Likevel, det er Twain og jeg har jo funnet ut at jeg elsker han uten å ha noe grunnlag for det, så boken må være bra! Siden du er i samme båt oppfordrer jeg deg til å lese mer av han. Så kan vi spamme bloggverden med Twain-innlegg.

   (Unlikely lines from a superhero movie: "what's that, Joker, you'll be back? Somehow I don't think you will be" - trenger ikke alltid å være babyer)

   Slett
 4. Denne må jo bare leses, tusen takk for god anmeldelse!

  SvarSlett
  Svar
  1. Krysser fingrene for at du leser den. Det hadde vært artig å høre hva andre får ut av den :D

   Slett