15.10.2013

Mens jeg har vært vekke...

Det har vært stille på bloggen siden mai, og det har uten tvil vært en laber lesesommer. Siden sist har jeg lest lite, blitt matforgiftet, vært på biltur i England, begynt å studere ved UiO, fortsatt å studere ved UiB, vært gjennom samlivsbrudd og flyttet fra Åsane til Nordnes, hvor jeg har fått meg to nye samboere. Et godt spørsmål er derfor: hvordan går det med lesemålene? Jeg tar en gjennomgang, med relativt lave forventninger.

1. Lese fem bøker skrevet av Charles Dickens
Ligger foreløpig på null, jeg får se om desember gir meg Dickenshumør. Holder en knapp på at det er mulig å komme seg gjennom The Pickwick Papers før nyttår, for den må nesten være en av Dickens' mest fornøyelige: "There are very few moments in a man's existence when he experiences so much ludicrous distress, or meets with so little charitable commiseration, as when he is in pursuit of his own hat."

2. Fullføre minimum fire av bøkene i Lines lesesirkel
...endres offisielt til: fullføre War and Peace før 2013 er omme. Og ellers lese gjennom alle innleggene jeg ikke har fått med meg om 2013-bøkene. Sorry Line. Men War and Peace før 2014 var avtalen, var det ikke?

3. Lese minimum ti bøker skrevet av P.G. Wodehouse
Har foreløpig lest tre, men jeg gir meg ikke med det. Innimellom Dickens, War and Peace og The Luminaries blir det definitivt mer galskap ala Wodehouse. Jeg savner Galahad og Lord Emsworth, Jeeves og Bertie. "One prefers, of course, on all occasions to be stainless and above reproach, but, failing that, the next best thing is unquestionably to have got rid of the body."

4. Lese seks faktabøker
Faktabøker er et relativt løst begrep, men jeg inkluderer det meste som er basert på fakta og ikke oppdiktet, annet enn biografier som havner i en egen kategori. Her har jeg faktisk vært flink og har allerede nådd målet. Jeg har lest om det store året i norsk historie, nemlig 1814. Jeg har lest om hunder, om døden, om religion og om bøker fra en lesegal manns (les: bokelsker) perspektiv. Stjerne i boken, et mål fullført!

5. Lese to bøker av Louis de Bernières
Jeg har ikke lest en eneste bok av denne mannen så langt i år, tragisk nok. Han er en av mine store litterære helter og jeg har to bøker av ham stående ulest i bokhyllen. Planen var å lese Birds Without Wings sammen med andre bokbloggere i sommer, men det har altså da ikke skjedd. Jeg har ikke klart å overholde noen bloggforpliktelser denne sommeren, beklager til de jeg har latt i stikken. Back to topic: jeg elsker denne mannen, dere MÅ lese noe av ham. Og jeg må lese de to jeg enda ikke har lest. Snart. Snarest.

6. Lese to bøker av Thomas Hardy
Jeg vet ikke helt hvorfor jeg har en trang til å lese noe av denne mannen, men jeg har merkelig nok det. Planen var å begynne med Jude the Obscure, og det er det vel forsåvidt fremdeles. Jeg er bare litt treig. Noen som har lest noe av ham og kan fortelle meg hvorvidt mitt brennende ønske om å lese bøkene hans er basert på noe reelt eller bare en unødvendig tvangstanke?

7. Få femten nye 1001-kryss
Basert på tidligere år burde dette vært det enkleste målet jeg har satt meg for året, men her har jeg sviktet fullstendig. Bare tre nye kryss så langt i år. Hva skjer? Jeg har da lest klassikere, men tydeligvis ikke mange som er på listen. Her trenger jeg hjelp umiddelbart. Noen som kan tipse meg om gode, lettleste og kanskje også korte 1001 bøker?

8. Lese ti bøker skrevet av russiske forfattere
Totalen så langt er fire. Ikke helt urespektabelt, men likevel et stykke unna mål. War and Peace blir en, så da mangler jeg fem. Jeg satser på å rekke gjennom et par til utenom den, men ti er kanskje vel optimistisk.

9. Lese fire biografier
Et mål jeg kan nå, hurra! Jeg har lest tre biografier så langt i år, og dermed må jeg kun lese en til for å lykkes med dette målet. Merkelig nok har jeg ikke lest noen biografier om spennende historiske personer, favorittforfattere eller interessante vitenskapsmenn, men heller om tv-personligheter. Kanskje er jeg ikke en så stor boksnobb som jeg tror jeg er. Øh, når jeg tenker meg om passer forsåvidt Bertrand Russell nesten inn i alle kategoriene jeg listet opp, så dermed har jeg kanskje dekket det meste likevel. Men Chelsea Handler og Craig Ferguson har hvert sitt Late Night program på amerikansk tv og er dermed særdeles upassende biografimateriale for en boksnobb. Jeg drister meg til å anbefale Ferguson sin bok likevel.


Hvorfor jeg ikke har et eget mål om å lese de Bookernominerte aner jeg ikke, for det har i det minste vært et uutalt mål. Og her har jeg stått på. Jeg har lest seks og en fjerdel av bøkene som havnet på longlist, og fire av de seks som havner på shortlist. Vinneren ble i kveld kåret, og typisk nok ble det en bok jeg ikke har lest. Til tross for det er jeg godt fornøyd, da The Luminaries virker ganske så herlig, og Clementine har gitt den sitt "stamp of approval", på godt norsk. For min del er det likevel oppdagelsen av Jim Crace som har vært bookerhøydepunktet, og jeg kommer nok til å bruke den neste året på å gjøre meg bedre kjent med hans forfatterskap.

Det var det. Jeg er tilbake for fullt. Snart kommer omtaler og annet innhold, i mellomtiden kan de som ikke har glemt denne bloggen fullstendig få nyte bilder av mine to små.

Max

Echo

40 kommentarer:

 1. Veldig flott å ha deg tilbake :-)

  SvarSlett
 2. Herlig! Du har vært savnet :)

  SvarSlett
 3. Jeg synes du hadde vært veldig stille veldig lenge... Godt du er tilbake :)

  Morsomt at du anbefaler Louis de Bernières, jeg kjøpte nokså tilfeldig en bok av ham ("Notwithstanding") på loppemarked lørdag, uten at navnet egentlig ringte noen bjeller hos meg (oppdaget på jobb i går at det er han som har skrevet "Kaptein Corellis mandolin" - pussig hvordan ting og personer dukker opp overalt når man først har lagt merke til dem en gang...).

  SvarSlett
  Svar
  1. Notwithstanding er herlig, det var den første boken jeg leste av ham. Jeg kjøpte den også ganske tilfeldig, men da i en bokhandel i Kroatia. Han som jobber der ble veldig entusiastisk når han så hvilken bok jeg skulle kjøpe, han elsket den sa han. Og det gjorde jeg også da jeg leste den :) Blir spennende å lese din omtale når du kommer så langt.

   Slett
 4. Så hyggelig å se liv her inne igjen, labben. Vi har savnet deg :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det :) jeg har savnet bloggingen. Vært uten data i et par dager nå, men i morgen skal jeg se om ikke jeg får til å skrive omtaler fremdeles. Jeg føler meg ganske rusten.

   Slett
 5. Så koselig at du er tilbake! Håper du har kommet deg etter noen tøffe måneder, og at ting har falt på plass nå. Nydelige samboere:) Gleder meg til å lese omtaler o.l. som kommer etter hvert! Og når det kommer til sommerens leseplaner, kan de alltid tas igjen. Vi får legge nye til juleferien!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det har vært noen merkelige måneder, og ting er fremdeles litt rart, men situasjonen kunne vært veldig mye verre. Jeg har det med andre ord ganske fint :)

   Nye leseplaner høres strålende ut. I mellomtiden skal jeg lese dine omtaler fra sommeren og høsten. Jeg så du var skuffet over Fugler Uten Vinger, jeg håper jeg får et annet inntrykk enn deg for jeg elsker det meste annet han har skrevet.

   Slett
 6. Hurra, og sannelig på tide. Godt å se at de 2 små ikke har blitt delte skilsmissebarn. Nå gleder jeg meg til vill bloggaktivitet, booker, rush og ikke minst alle biografiene du skal være med på.....

  SvarSlett
  Svar
  1. De to små blir nok delte skilsmissebarn. De har på en måte blitt det allerede. Akkurat nå bor jeg hos eksen min og passer hundene mens han er på Gran Canaria, men ellers er det meg og Max i ny bolig. Echo bjeffer for mye til at jeg kan ha han i leiligheten. Men det skal vi jobbe med.

   Haha, det er godt jeg har noen som kan legge planer for meg. Tror du må fortelle meg hvilken biografi som er neste, og når den skal blogges om, for jeg har helt mistet kontroll.

   Booker- og Rushinnlegg kommer, men jeg er litt nervøs for at det skal være vanskelig å skrive omtaler nå som det er så lenge siden sist. Får se hva jeg får til.

   Slett
  2. På nybegynnerkurset jeg gikk var det noen med en blanding av dachs og elghund. En merkelig sak i elgstørrelse med korte bein - og han BJEFFET, konstant og tilsynelatende ukontrollert. Jeg ville blitt gal, selv elghunfaktene på min egen tærer på sjela. Men det er jo som du sier bare å jobbe med det. Og for hundene går det vel uansett bra. Er planen på sikt at du skal ha begge to?

   Neste biografi er film/teater relatert og skal ikke beblogges før 15.des, massevis av tid -). (Det er forresten alltid vanskelig å skrive omtaler. Jeg skriver så få at hver eneste føles som den første.)

   Slett
  3. Jeg blir gal til tider :( Men Max er heldigvis veldig flink, selv om han blir mer bjeffete når han er med Echo. Jeg skal ikke ha begge hundene, de er like mye hans som mine, men vi har vurdert å bytte på å ha dem, hvis det funker for dem og for oss.

   Skal lese alt jeg har gått glipp av på bloggen din, så blir jeg biografioppdatert. Og oppdatert på hund og jogging ;)

   Slett
 7. Velkommen tilbake! Jeg har savnet deg.

  Lettleste, korte 1001bøker er en av mine spesialfelt, etter flere år med lesemålinnspurt i desember. Dessverre har ikke alle vært så veldig gode. Hvis du ikke allerede har lest Sommerboken av Tove Jansson, må den være tidenes koseligste/ billigste 1001kryss. Ellers er Iain Banks The Wasp Factory fryktelig god (og ganske kort/lett), Bonjour Tristesse av Françoise Sagan er også superkort.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så koselig det er å komme tilbake til bloggverden! Gjett om jeg har savnet å blogge, og å ha kontakt med alle herlige bokbloggere.

   Jeg har både Sommerboken og The Wasp Factory, så det er geniale tips. Jeg hiver meg nok over dem ganske snart. Bonjour Tristesse skal jeg lese litt om. Det er godt å komme tilbake til en verden hvor folk faktisk forstår og kan komme med gode tips når jeg stresser over for få 1001-kryss ;)

   Slett
 8. Å, det gleder mitt hjarte at du er tilbake på blogge, Ann Helen. Dette har eg venta på.

  Eg har leita på boklista mi for dette året, og har funnet nokon korte 1001-kryss til deg:

  * Dürrenmatt: Dommeren og hans bøddel
  *Hemingway: Den gamle mannen og havet, Og solen går sin gang
  * Baricco: Silke
  * Forster: Et rom med utsikt
  * Verne: Jorden rundt på 80 dager
  * London: Når villdyret våkner
  * Stevenson: Dr Jekyll og Mr Hyde
  * Woolf: Mrs Dalloway
  * Conrad: Mørkets hjerte

  Eg trur alle disse er rundt 200 sider +-

  Veldig kjekt å ha deg tilbake. Booker-bøker burde jo vera eit eige mål;-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Gjentar meg selv nok en gang: det er utrolig kjekt å begynne å blogge igjen, bokbloggere er særdeles koselige mennesker.

   Jeg har faktisk lest en god del av de på listen din, men Silke, Når Villdyret Våkner og Dr Jekyll og Mr Hyde tror jeg kan være helt i min gate, og jeg lurer på om ikke jeg har alle stående i bokhyllen. Takk for tips :D

   Og ja, jeg har tydeligvis blingset ganske kraftig når jeg ikke har satt bookerlesning som eget mål.

   Slett
  2. Akkurat kva du hadde lest var eg ikkje sikker på, så eg fant bare dei kortaste. Fant ut at Dickens-romanen eg har lest i år kvalifiserte ikkje til kjappe 1001-kryss;-)

   Eg skal og ha Booker-bøker som mål neste år, og håper lista blir like god som i år:-) Håp er gratis!

   Slett
 9. Svar
  1. Takk for det, det er kjekt å være tilbake :)

   Slett
 10. Jim Crace har forresten ei bok på 1001-lista, Arcadia, frå 1992.

  Eg har lest og sett filmen The Greenwood Tree av Thomas Hardy, og det er ei bok av Hardy eg syns det er verdt å lese. Den får du ikkje 1001-kryss for, men The Mayor of Casterbridge er og ei bok av Hardy eg har lest og syns godt om.

  SvarSlett
  Svar
  1. Henger meg på The Greenwood Tree, den likte jeg godt, og for kort 1001 bok er det ingenting som slår The Yellow Wallpaper.

   Slett
  2. Shit, den MÅ jeg skaffe meg. Skal hjem igjen til Kindlen min i morgen, da skal jeg se om jeg får tak i den. Tusen takk for tips, jeg gleder meg vilt til å lese mer av den mannen.

   Slett
  3. Ingalill: Var ikke The Greenwood Tree en bok du brukte over et år på å fullføre? ;)

   The Yellow Wallpaper har jeg aldri hørt om, men tittel trigget nysgjerrigheten min.

   Slett
  4. hehe - ingenting i veien med hukommelsen ser jeg -)
   DET var fordi den lå i feil veske sier jeg. Det skjedde i de dager jeg hadde flere. Nå har jeg downsizet til bare 1 så da slipper heldigvis slike perler og bli bortglemt. The Yellowwallpaper anbefales - og ikke bare fordi den er på knappe 100s.

   Slett
 11. Hei, godt å se deg igjen :D Tvillingene av Tessa de Loo, ymse Margaret Atwood og Graham Greene bør sjekkes ut i forhold til 1001-lista. Jeg leste Tess av Hardy og den var bra, men fordømt moraliserende.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det :)

   Moraliserende bøker irriterer meg, men jeg har lest noen som har vært ganske bra likevel. Kommer nok til å lese Hardy.

   Atwood og Greene må jeg få lest noe av snart, jeg skammer meg litt over at jeg ikke har kommet så langt enda. Atwood har jeg forsøkt meg på før, men ikke kommet meg helt gjennom.

   Slett
  2. Hvilken Atwood prøvde du deg på? Jeg anbefaler å begynne med Cat's Eye eller a Handmaid's Tale som jeg holder på med nå. Graham Greene ligner sikkert på P.G Wodehouse, han er iallefall morsom.

   Slett
  3. Jeg har såvidt forsøkt meg på A Handmaid's Tale, men jeg ga den ikke en god nok sjanse. Den jeg kom lengst i var Oryx and Crake, men den synes jeg var veldig tung og ble aldri ferdig med den.

   En morsom 1001-bok er akkurat det jeg trenger, så Greene er nok tingen akkurat nå. Skal se hva jeg har av ham, eller hva jeg eventuelt kan kjøpe til Kindle. Takk for tips :)

   Slett
 12. Velkommen tilbake! Jeg slenger meg på ditt mål om War and Peace før nyttår. Der har jeg sviktet helt, jeg også.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk :)

   Yay, det er mye mindre ensomt å lese slike mursteiner når andre er med. Da satser vi på War and Peace omtale før nyttår?

   Slett
 13. Hurra, du er tilbake!! Beste nyheten på veldig lenge:-) Bloggland har definitivt ikke vært det samme uten deg, og jeg håper du ikke stikker av igjen med det første.

  Jeg har bare klart fem av årets lesesirkelbøker hittil, men ender på åtte til slutt. Det får holde. Hvis du klarer å fullføre Tolstoj innen 2014, er det minst like bra som å komme gjennom resten av bøkene! Jeg klarer ca tolv 1001-bøker til sammen i år, noe som er halvparten av det jeg ville. Men jeg er fornøyd likevel, og satser friskt på at jeg klarer 24 i 2014.

  Noen korte og/eller lettleste 1001-bøker: The Third Man av Graham Greene, Utvidelse av kampsonen av Michel Houellebecq, Katharina Blums tapte ære av Heinrich Böll, Døden i Venedig av Thomas Mann, Cranford av Elizabeth Gaskell og Edgar Allan Poes noveller. Jeg husker dessverre ikke om du har lest noen av dem.

  Forresten er Michael Cunninghams The Hours lesesirkelbok i november, og den er kort. Men det er mulig du bør ha lest Woolfs Mrs Dalloway først. Den er også ganske kort, men ikke utpreget lettlest akkurat.

  Jeg har nesten glemt hva mine egne lesemål var i år, og savner dem ikke. Jeg bestemmer og ombestemmer meg så ofte for hva jeg vil prioritere at det er vanskelig å følge noen plan. Neste år tror jeg derfor at jeg skal ha litt løsere mål, sånn at jeg kan ta ting mer som det kommer. Men noen mål må jeg ha, ellers blir det altfor enkelt;-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Åtte er respektabelt, men jeg ble litt nysgjerrig på hvilke det er du ikke kommer deg gjennom og hvorfor det ikke går?

   Graham Greene har havnet høyt på prioriteringslisten og jeg har heller ikke lest noen av de andre forslagene, så takk for tips. Jeg har innsett at Woolf ikke passer i "lettlest"-kategorien, så det spørs om ikke jeg hopper over både Mrs Dalloway og The Hours i år.

   Det er helt sikkert noen bloggere som kan grave frem lesemålene dine og minne deg på nøyaktig hva det er du ikke har fått til å lese i år. Med mindre du ved rent hell faktisk har prestert å fullføre noen av dem, selv uten å huske hva de gikk ut på. You never know...

   Slett
  2. Hovedgrunnen er at jeg har så mye annet å lese at jeg synes det er vanskelig å prioritere tidligere lesesirkelbøker over de vi skal lese fremover. Og heretter har jeg tenkt å lese alle.

   Krig og fred vil jeg ikke begynne på før jeg har fullført Anna Karenina, og akkurat nå har jeg ikke tålmodighet til å lese lange bøker overhodet. A Confederacy of Dunces begynte jeg på, men steilet allerede etter få sider. Feil tidspunkt, tror jeg.

   To Kill a Mockingbird frister, men jeg ble litt mettet etter alle anmeldelsene i lesesirkelen. Jeg må nok vente en stund før jeg leser den selv. Northanger Abbey er den eneste jeg seriøst vurderer å lese før jul, for det er så lenge siden jeg leste Austen og det var boken jeg gledet meg mest til i år ved siden av The Handmaid's Tale. Men tiden blir knapp pga bokbloggerprisen, Booker og min egen lesesirkel. Vi får se:-)

   Slett
 14. Ble veldig glad for å se liv på bloggen din igjen :) Du har alltid vært en av blogginspirasjonene mine når det kommer til å lese kvalitetslitteratur.

  Her har lesemålene mine også gått rett ut av vinduet, så resten av året er det lystlesing som gjelder, samt lesing av norske romaner ifm bokbloggerprisen. Jeg satser på å få lest Tjenerinnens beretning før jul, og The Luminaries har jeg også lyst til å være med på, siden det er den eneste av Bookerbøkene jeg kjøpte før vinneren ble annonsert.

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk, det er veldig kjekt å høre :)

   Lystlesing er et fint prinsipp jeg tror de fleste av oss bør følge litt oftere. Jeg synes jeg leser veldig mye bra, men det hender jeg mister leselysten fordi jeg tvinger meg selv til å begynne på bøker jeg egentlig ikke har så lyst til å lese der og da.

   The Luminaries gleder jeg meg til, den tror jeg kan falle fint under lystlesing, selv om det er en samlesingsbok. Jeg er ikke med på Tjenerinnens Beretning, men jeg kommer nok likevel til å lese den om ikke så altfor lenge. Jeg er ganske spent på Atwood.

   Tipper resten av leseåret ditt blir bra jeg :)

   Slett
 15. Så fint å sjå deg igjen! Eg har visst vore særdeles sløv i det siste, for eg har ikkje fått med meg at du var tilbake før nå. Men det er som sagt veldig fint å ha deg her. Eg vil og lese Krig og fred, men eg tviler på at det blir før 2014.

  SvarSlett