11.07.2015

Q&A

1. Barnebokfavoritt?
I voksen alder har jeg lest ganske mange barnebøker, men favoritten tror jeg må være The Wind in the Willows. En idyllisk og koselig barnebok som etterhvert forvandles til en bok om avhengighet og vold. Sær, men veldig god. Da jeg var liten var favoritten Mio min Mio, men har jeg ikke lest den som voksen i frykt av å bli skuffet. En dag kommer jeg nok til å manne meg opp og få lest den på nytt.

2. Hva leser du akkurat nå? 
Jeg holder på å lese en bok som heter Euphoria av Lily King. Romaner om sosialantropologi har alltid fascinert meg, til tross for at jeg aldri følte noe stor trang til å studere det. Denne ble nevnt i samme setning som The People in the Trees og Paringslek i en omtale på Goodreads. Det var nok til å gjøre meg nysgjerrig.

3. Dårlig bokvane? 
Begynner på mange bøker jeg legger fra meg igjen etter mindre enn ti sider. Burde gjerne vært flinkere til å holde meg til en bok når jeg først har begynt på den. Jeg vet egentlig at jeg må lese mer enn 5-10 sider for å vite om en bok er verdt å lese eller ikke.

4. Har du et lesebrett? 
Strengt tatt ja, men det er ikke så samarbeidsvillig for tiden. Ikke lett å lese på et lesebrett som ikke vil lade. Fem fine år har vi hatt sammen. Nå må jeg se om jeg kan finne en godkjent erstatning.

5. Foretrekker du å lese en bok om gangen eller flere på en gang? 
Det er fint å kunne veksle mellom to bøker. En faktabasert bok, for eksempel populærvitenskap, noe historierelatert eller noe samfunnsrelatert, samt en roman.

6. Har dine lesevaner endret seg siden du startet å blogge? 
Jeg begynte å lese betydelig mye mer etter at jeg startet å blogge, og i de periodene jeg har lest mindre har jeg også blogget mindre. Som de fleste andre bloggere har jeg fått øynene opp for flere sjangre og forfattere enn jeg kunne klart på egenhånd, og jeg bruker nok mer tid på å tenke på det jeg har lest enn jeg gjorde før.

7. Den dårligste boken du har lest så langt i år? 
Har ikke egentlig lest så mange dårlige bøker i år. Leste en som het A Classical Education som skulle lære deg alt det "kule" du ikke fikk lært på skolen, om grekerne og romerne, historie, språk, mytologi. Den var veldig tynn og overfladisk, og skrevet på en måte som skulle være morsom som jeg ikke helt likte. Det er nok den dårligste boken jeg har lest foreløpig dette året. Hvis den står seg som den dårligste boken når året er ferdig skal jeg være godt fornøyd.

8. Den beste boken du har lest så langt i år? 
Det må være Blackout av Connie Willis, den første av to bøker om tre tidsreisende historikere fra 2060 som blir fanget i London under Blitzkrigen. Det er sjelden jeg blir så oppslukt i bøker som jeg ble i den og All Clear. Til sammen over 1000 sider, men jeg klarte knapt å legge dem fra meg, så det gikk fort. Kanskje ikke de bøkene jeg har lest i år som har vært best skrevet, men jeg har ikke kost meg like mye med noen andre bøker i år som jeg gjorde med de.

9. Hvor ofte leser du bøker du ikke normalt velger? 
Ikke veldig ofte tror jeg. Det hender jeg kjøper en krimbok og tenker at jeg skal lese den snart, eller kjøper fantasy, YA eller scifi, men det er ikke ofte jeg faktisk leser dem.

10. Hvilke sjangre pleier du å lese? 
Det går mest i literary fiction, klassikere, faktabøker om historie og populærvitenskap. Samt noen biografier og essaysamlinger.

11. Kan du lese på bussen? 
Nei, jeg blir ganske kvalm. Jeg har dog en relativt kort bybanetur til jobben, og da klarer jeg å lese. Problemet er at jeg ikke klarer å legge fra meg boken når jeg går av bybanen. Har fått noen kommentarer på at jeg pleier å lese mens jeg går fra bybanestoppet til jobben. Det er visst ikke helt normalt.

12. Favorittsted å lese? 
På terrassen eller i parken på en fin sommerdag. Både sengen og sofaen duger også.

13. Låner du vekk bøker? 
Ikke til hvem som helst, men til de jeg stoler på er det veldig gøy å låne vekk bøker. Spesielt bøker jeg har lest og likt. Da får jeg noen å diskutere dem med.

14. Lager du eselører i bøkene dine? 
Ja, men ikke for å markere hvor langt jeg har kommet i boken. Sider med spesielt gode sitater markerer jeg med eselører slik at jeg finner dem igjen uten å måtte stoppe lesingen for å skrive dem ned.

15. Skriver du i margene? 
Ikke så ofte i romaner, men i fagbøker gjør jeg det som regel alltid.

16. Hvilket språk foretrekker du å lese? 
Jeg er nok mest vant til å lese på engelsk nå, men både bokmål og nynorsk funker fint. Det hadde vært en drøm å kunne lese de fleste bøker på originalspråket, men det kommer aldri til å skje desverre. Med mindre jeg slutter å lese bøker som ikke er norske eller engelskspråklige, men det ville vært trist. Tror neppe jeg hadde klart å gi avkall på russerne og franskmennene spesielt, der har jeg mange favoritter.

17. Hva får deg til å elske en bok? 
Nei, si det.. Hva skiller virkelig gode bøker og favorittbøker? De man gir terningkast fem og de som får sekseren? Jeg er ikke sikker.

18. Hva inspirerer deg til å anbefale en bok? 
Man må kjenne både boken og personen godt. Hvis man virkelig liker en bok og man ser for seg at den må være midt i blinken for en person man kjenner kan det være lett å bli litt overentusiastisk i anbefalingen. Bøker som gjør meg interessert i et spesifikt tema og får meg til å tenke over ting jeg ikke har gjort før er ofte gode å anbefale til andre, for da får man diskutert dem med noen.

19. Favorittsjanger? 
Det engelskmennene kaller literary fiction. Vi har desverre ikke et godt norsk ord for det, men for å gjøre det enkelt kan vi kalle det for (stort sett) karakterdrevne romaner som er meget godt skrevet. Introverte bøker.

20. Sjanger du sjelden leser men kunne ønske du gjorde? 
Jeg har lyst til å lese flere reiseskildringer, samt mer fantasy.

21. Favorittbiografi? 
Bertrand Russell sin selvbiografi. En artig skrue, matematiker og filosof som levde et langt liv.

22. Har du noensinne lest en selvhjelpsbok?
Ikke som jeg kan huske, men jeg regner med jeg kommer til å gjøre det på et eller annet tidspunkt.

23. Hvilket fremmedspråk vil du helst kunne lese? 
Fransk eller russisk, slik at jeg kan lese mange av favorittforfatterne mine på originalspråket.

24. Hvilken av bøkene du har lest gruet du deg mest til å begynne på? 
Jeg har helt sikkert gruet meg til å begynne på noen av bøkene jeg har lest, men jeg kommer ikke på noen nå, så da har jeg vel fortrengt det.

25. Hvilken bok har du aldri lest fordi du er for redd for å begynne på den? 
The Long Dark Tea-Time of the Soul av Douglas Adams. Rett og slett fordi det er den siste boken jeg har av ham som jeg ikke har lest, og jeg gruer meg til å være ferdig med å lese bøkene hans for første gang.

26. Favorittpoet? 
Dikt har ikke vært min favorittsjanger tidligere, men jeg begynner å få øynene opp for poeter. Jeg regner med jeg vil få meg en favorittpoet etter hvert. Foreløpig får jeg si Samuel Taylor Coleridge siden jeg er glad i The Rime of the Ancient Mariner.

27. Favorittkarakter? 
The Honourable Galahad "Gally" Threepwood.

"That was what struck Sam immediately about Galahad Threepwood, that he looked extraordinarily fit for his years. It was the impression Gally made on everyone who met him. After the life he had led he had no right to burst with health, but he did. Where most of his contemporaries had long ago thrown in the towel and retired to cure resorts to nurse their gout, he had gone blithely on, ever rising on stepping stones of dead whiskies and sodas to higher things. He had discovered the prime grand secret of eternal youth - to keep the decanted circulating, to stop smoking only when snapping the lighter for his next cigarette and never to retire to rest before three in the morning."

28. Favorittskurk? 
Norton Perina. Han er hovedkarakteren og ikke en typisk skurk. Han virker svært fornuftig, han er intelligent og interessant. Han har ingen problemer med å vise de mindre appellerende sidene av seg selv. Det er til tider vanskelig å ikke like ham. Han er sympatisk. Likefullt er han fengslet, med god grunn.

29. Nevn en bok du ikke klarte å fullføre. 
Nadine Gordimer - The Conservationist. En av de tyngste bøkene jeg har forsøkt meg på, helt håpløst. Trodde den skulle være bedre og mer forståelig enn den var. Problemet er gjerne meg og ikke forfatteren, men jeg klarte uansett ikke å fullføre den.

30. Hva distraherer deg lett når du leser? 
Ikke hva, heller hvem:
31. Favorittfilmatisering av en roman? 
Ikke egentlig en filmatisering, men jeg synes Inspector Morse gjør seg like godt på tv som i bokform.

32. Mest skuffende filmatisering? 
Harry Potter and the Prisoner of Azkaban. Beste boken, dårligste filmen. Eller, sekseren var også ganske dårlig.

33. Det største beløpet du har brukt på bøker ved et bokhandelbesøk? 
Tja, ikke mer enn 1500 vil jeg tro, kanskje litt mindre også. Problemet er at jeg kjøper bøker veldig ofte. Så alle beløpene til sammen blir en del.

34. Hva ville fått deg til å slutte å lese en bok når du er halvveis igjennom? 
Det er veldig kjedelig å gi opp når man først har lest en halv bok, men går det for trått må man av og til krype til korset og gi opp. Man kan vente og vente på at en bok skal bli mer engasjerende og noenganger kommer man seg halvveis gjennom før man innser at det ikke kommer til å skje.

35. Liker du å ha orden i boksamlingen din? 
Joda, men det betyr ikke at jeg har det. Jeg prøver innimellom, men ordenen blir raskt til kaos.

36. Foretrekker du å beholde eller gi vekk bøker når de er ferdiglest? 
Beholde de beste, gi vekk de jeg aldri ser for meg å få lyst til å lese på nytt. Greit system, bortsett fra at jeg er flink til å velge gode bøker å lese, så jeg beholder litt for mange. Nå har jeg begynt å bruke deler av klesskapet til bokhylle.

37. Nevn en bok som gjorde deg sint. 
Never Let Me Go, når jeg skjønte hva den handlet om. Det var handlingen som gjorde meg sint, ikke forfatteren. God bok.

38. En bok du ikke forventet å like som du likte? 
Leser veldig få bøker jeg ikke forventer å like. Godt mulig det har vært noen, men jeg kommer ikke på en eneste en akkurat nå.

39. En bok du forventet å like som du mislikte? 
Ward Number Six and Other Stories av Anton Chekhov. Jeg har likt de fleste bøkene jeg har lest av russiske forfattere. Chekhov er den første som ikke var noe for meg. Jeg så ikke helt poenget med historiene hans og de var ikke spesielt engasjerende.

40. Hvilken bok gleder du deg mest til å lese? 
Det er mange jeg gleder meg til i år. Undermajordomo Minor av Patrick deWitt, The Dust That Falls From Dreams av Louis de Bernières, The Little Life av Hanya Yanagihara, The Buried Giant av Kazuo Ishiguro, The Green Road av Anne Enright. Det blir spennende å se hvilke bøker som blir nominert til Bookerprisen senere denne måneden, der finner jeg alltid noen nye favoritter.

Spørsmålene er et utvalg tatt herfra (fritt oversatt).

12 kommentarer:

 1. Eg las "Mio, min Mio" for nokre år sidan (utan å ha lest den som barn) og det var ei fin oppleving. Det eg derimot gjorde nyleg var å gjenlese Bakkebygrenda, og det var interessant - forteljaren Lisa er i grunnen ganske irriterande.

  Over til bøker du ser fram til: Eg er nesten ferdig med "The Buried Giant", har byrja på Tóibíns "Nora Webster" og har lånt "A Little Life" på biblioteket. Boka er definitivt ikkje 'little' i sidetal :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Godt å høre at du likte den som voksen også. Jeg har veldig lyst til å lese den om igjen selv også, så jeg må få gjort det snart.

   Jeg har akkurat bestilt en del av bøkene jeg vil lese, og har The Buried Giant klar. Hva synes du om den? Ser for meg at det er en bok jeg vil like.

   Slett
  2. Eg er overraska over at eg liker den med tanke på at den ikkje akkurat føregår i moderne tid. Den krever litt tankegang, samtidig som den er forbausande lettlest. Sidene går til tider kjapt unna! Den er godt skrevet, og eg trur du vil like den :-)

   Eg har ikkje lest Ishiguro tidlegare. Du?

   Slett
  3. Høres veldig bra ut, ikke umulig at det blir neste boken jeg leser. Ja, jeg har lest tre andre bøker av ham, og anser han som en av mine favoritter.

   Slett
  4. Eg må nok finne fleire av han etterkvart :-)

   Slett
 2. Denne var morsom, med mange fine spørsmål og svar. Tror nok jeg rapper, dersom det er ok? Ønsker deg en riktig god sommer!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er bare å ta den, jeg har jo stjålet den fra en annen blogg ;) gleder meg til å lese svarene dine. God sommer til deg også!

   Slett
 3. Jeg mener ganske bestemt at jeg la igjen en kommentar her i går - men det er mulig jeg ble forvekslet med en robot.

  Skulle uansett bare si hei, og, yey reiseskildringer!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei robot!

   Har du noen tips til gode reiseskildringer?

   Slett
  2. Vel, Tequiladagbøkene av Morten A. Strøksnes må være den beste jeg har lest, og det meste andre mannen har skrevet er også mer enn godkjent (og flaut nok kommer jeg ikke på flere reiseskildringer i farta, kanskje det ikke er reiseskildringer jeg elsker - men Strøksnes).

   Slett
  3. Strøksnes noted. Både Tequiladagbøkene og Rett Vest havnet på leselisten. Leste du noengang Sovjetistan? Den var interessant. Bill Bryson har jeg litt for mange uleste bøker av i hyllen, så han må jeg nesten forsøke meg på. Ellers kommer jeg ikke på så mange reiseskildringer selv heller, jeg bare vet at jeg vil lese noen. Ooh, kommer forresten på en, leste en om Dublin av Frode Grytten, den var ganske bra.

   Slett
  4. Nei, har ikke lest Sovjetistan - men mener at jeg har notert meg den. Bill Bryson er jo sjarmis, så det burde funke. Ellers har jeg lest tre-fire afrikanske reiseskildringer, men ikke riktig elsket noe av dem: selv om Tim Butchers Blood River var ganske fascinerende. Har en kinesisk (Rødt Støv), og en europeisk (Donau something something) i hylla.

   Slett