24.07.2015

Labbens longlist 2015

THE MAN BOOKER PRIZE 2015
Det er mindre enn en uke til vi får vite hvilke bøker årets bookerprisjury har falt for. Kun for å ha det litt gøy har jeg, som i fjor, laget min egen longlist. Mange velkjente forfattere har skrevet bøker som potensielt kan bli nominert i år, deriblant Jonathan Franzen, Louis de Bernières, Anne Enright, Peter Carey, Kazuo Ishiguro, John Banville, Colm Toíbín, Harper Lee, Kate Atkinson, Toni Morrison, samt flere. Tre av mine favorittforfattere har gitt ut bøker i år. Likevel har jeg endt opp med en longlist som består av mange relativt ukjente navn. Jeg baserer meg på hva andre skriver om bøkene, da jeg ikke har rukket å lese mange av dem selv enda. Jeg forsøker også å få en viss geografisk spredning. Uansett hva jeg måtte tro på forhånd vet jeg aldri hvordan listen min kommer til å se ut. I år hadde jeg forventet å se mange flere store navn på listen, men jeg velger de som virker aller mest interessante ut i fra avisanmeldelser og Goodreads-kritikk, og da kom faktisk ikke mine to store favoritterforfattere - Ishiguro og de Bernières - med. Ikke at jeg blir lei meg hvis jeg finner en av dem eller begge på den reelle longlist. I fjor klarte jeg forresten å gjette to av tretten romaner som havnet på longlist. Det er ikke en fantastisk treffprosent, men begge romanene som befant seg på både min og den virkelige longlist havnet også på shortlist, og den ene vant prisen. Her kommer årets liste - kanskje vinneren er blant dem?

England
Patrick Gale - A Place Called Winter
Stephen Jarvis - Death and Mr Pickwick
Benjamin Wood - The Ecliptic 

USA
Marilynne Robinson - Lila
Hanya Yanagihara - A Little Life

Canada
Patrick deWitt - Undermajordomo Minor
Michael Crummey - Sweetland

Irland 
Anne Enright - The Green Road
Paul Murray - The Mark and the Void

India
Amitav Ghosh - Flood of fire
Anuradha Roy - Sleeping on Jupiter

Nigeria 
Chigozie Obioma - The Fishermen

Sør-Afrika
Jacques Strauss - The Curator

Yanagihara og deWitt er forfattere jeg kun har lest en bok av tidligere, men begge bøkene gjorde stort inntrykk på hver sin måte. Hvis årets utgivelser er i nærheten av nivået på de jeg har lest tidligere fortjener begge en plass på listen. Jeg har ikke lest noe av de andre forfatterne, men jeg kan garantere at jeg vil gjøre det dersom noen av dem havner på den virkelige longlist. Sweetland har jeg helst lyst til å begynne på med en gang, men jeg tror Enright er et tryggere valg i forhold til den faktiske listen som publiseres på onsdag. Så jeg begynner på den i dag. Alle lenkene er til Goodreads, der kan de som vil lese om bøkene. De ukjente navnene - Strauss, Obioma, Murray, Crummey, Wood og Gale - ser i mine øyne særdeles lovende ut. At det kommer så mange ukjente navn på den virkelige listen tviler jeg dog sterkt på. Jeg venter i spenning og håper jeg klarer å slå antallet riktige valg fra i fjor. I år går jeg dermed for tre. Hvis jeg må gjette hvilke tre vil jeg tro det blir Jarvis, Enright og Ghosh. 

22 kommentarer:

 1. Eg har begynt på Yanagihara og Obioma, og etter å ha lest om boka på GR så har eg veldig lyst til å hoppe over til Enright. Jarvis har eg ein sample av på Kindle'n, men eg håper eg kan lese den boka (evt) utan å ha lest The Pickwick Papers.

  deWitt har eg lyst til å lese uansett, og eg har begynt på første bok i serien til Robinson.

  SvarSlett
  Svar
  1. Oj, du holder på med mange bøker. Jeg begynner på Enright nå, regner med det blir Louis de Bernières etter henne. Yanagihara har jeg veldig lyst til å begynne på, men jeg sliter fremdeles med å tro på at hun kommer på listen, selv om jeg har inkludert henne i min. Så jeg går ut i fra at jeg må vente med A Little Life til etter det verste av Bookergalskapen er over.

   Hvis Death and Mr Pickwick kommer på listen satser jeg på å lese The Pickwick Papers før den. Selv om det blir mye.. Hvis Flood of Fire kommer på listen vet jeg ikke helt hva jeg gjør, det blir altfor mye. Så vidt jeg kan skjønt kan man ihvertfall lese Lila uten å ha lest de to andre.

   Hva synes du om Obioma så langt?

   Slett
  2. Ja, eg har tydeligvis ingen begrensninger når det gjelder påbegynte bøker ;-)

   Kjem Ghosh på lista så veit eg heller ikkje kva eg gjer, får finne ut av det etterkvart. The Pickwick Papers er på 800 sider, kvifor kunne ikkje Dickens ha skrevet nokon korte bøker innimellom? ;-)

   Eg liker Obioma. Den er litt mystisk pga ein trussel om at ein bror skal drepe ein anna av sine brødre (litt Kain og Abel), samtidig som det er ein historie om barndom og om unger som vokser opp med kun mor fordi far må jobbe i ein anna by.

   Slett
 2. Lila! Hadde av en eller annen grunn fått for meg at den var publisert i feil år, og ikke kunne være med. Ble glad når jeg så den her og hos Clementine. Har nettopp lest Gilead (nr 1), og holder på med Home (nr 2) nå. Gode bøker, selv om jeg kanskje er noe mer ambivalent enn de helfrelste.

  Ellers vet jeg virkelig ikke hva jeg håper på. Lenge siden jeg har vært så forventingsløs.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så vidt jeg kan se kom den ut i oktober i fjor, og da er den innenfor årets Bookerpris. Men jeg aner ikke om det var amerikansk eller britisk utgivelsesdato. Innbiller meg at det er sistnevnte som gjelder.

   Jeg er veldig spent på serien og håper Lila blir longlistet, for da har jeg en god grunn til å lese den. Regner med jeg leser bøkene i feil rekkefølge, har fått for meg at det går greit. Tror du det stemmer?

   Jeg håper at Louis de Bernières og Hanya Yanagihara blir nominert, rett og slett fordi jeg har veldig lyst til å lese begge deres bøker, og fordi jeg har lyst til at andre skal gjøre det. Men basert på omtale fikk jeg meg ikke til å ta Louis de Bernières med på listen min. Jeg gleder meg likefult til å lese boken hans. Vet ikke om noen andre forfattere som skriver som han, han er helt unik.

   Slett
  2. Ja, det er jeg som har misforstått (eller, ikke lest) reglene for bookerprisen, og automatisk tenkte at bøkene måtte være utgitt etter 01.01.15.

   Tror det går helt greit å lese Gileadtriologien i "feil" rekkefølge. Home forteller (grovt sett) den samme historien som Gilead, men sett fra en annen persons synsvinkel. Tror greia er den samme med Lila. Forøvrig ser jeg for meg at Lila må være den beste av de tre: da den fortelles av (synes jeg) den mest spennende personen.

   Slett
  3. Artig, jeg har vært borti det før. Old Filth, The Man in the Wooden Hat og Last Friends forteller også sånn ca den samme historien fra tre forskjellige synsvinkler. Jeg har foreløpig kun lest den første, men det var veldig god.

   Da begynner jeg med Lila hvis den kommer på longlist. Hvis ikke begynner jeg med Gilead litt senere i høst.

   Slett
 3. Du har virkelig gjort et grundig arbeid! Spennende å se om du får rett. Takk for mange tips til ønskelista :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tror vel egentlig det skal godt gjøres om jeg treffer på så mye som tre, men det er artig å gjøre et forsøk. Finner alltid masse ukjente bøker jeg får lyst til å lese når jeg lager egen longlist.

   Slett
 4. Takk for spennende liste! Jeg har ikke klart å sette opp noe enda, men leser bøker fra Eligeble listen til Goodreads i håp om å få et par bøker i "rabatt" når longlistlesingen begynner. Blir spennende å se hvor mange du treffer på! Var ikke så mange av de på topp-plasseringer fra Goodreads-lista som kom med i fjor.

  SvarSlett
 5. Tror jeg har bøker fra overalt på listen, men i toppen finner vi blant annet Lila, A Little Life og Sweetland. Håper egentlig veldig på at den siste kommer med, for den vil jeg lese.

  Alltid greit å ha lest et par av de på listen fra før, spesielt hvis det kommer en del mursteiner på den.

  SvarSlett
 6. Spennende og kult at du hopper i det og tipper. Det blir morsomt å se hvordan det blir.
  - Amitav Gosh ble jo nominert til den internasjonale Bookerprisen tidligere i år.. Jeg er usikker på om det at han allerede er hedret i år vil svekke sjansen hans til at Flood of Fire blir nominert - men det er mulig at det vil påvirke juryen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Når jeg gjetter så blir det ekstra spennende å se den virkelige longlist. Men i og med at jeg ikke kjenner spesielt godt til jurymedlemmene og deres preferanser blir det et skudd i blinde. Likevel gøy!

   Hvis serien til Ghosh er så bra som folk skal ha det til fortjener han gjerne to nominasjoner, men jeg ser poenget ditt. Med mange gode kandidater ville nok jeg også tenkt at det var bedre å prioritere noen som ikke har fått anerkjennelse tidligere i år.

   Slett
 7. Dere greier virkelig å piske opp stemningen -)

  SvarSlett
  Svar
  1. Dette er et av årets høydepunkt, så da er det ikke vanskelig å være engasjert. Spesielt gøy når vi er flere som deler entusiasmen :D

   Slett
 8. Treff på 4 om jeg talte riktig, det er ganske imponerende! :)

  SvarSlett
 9. Fem rette, Ann Helen! :-D

  SvarSlett
 10. Svar
  1. Takk takk :) Artig å klare såpass mange, det hadde jeg ikke trodd.

   Slett
 11. Hi - I am Stephen Jarvis, the author of Death and Mr Pickwick. Thanks for nominating me in your personal list. You and the readers of your blog might be interested in taking a look at the Death and Mr Pickwick facebook page: www.facebook.com/deathandmrpickwick I post there every day, and the great thing is that others post too. There is a real sense of a 'fan community' beginning. All the best Stephen

  SvarSlett