08.09.2012

Auguststatistikk

Hurra for august som har vært årets beste lesemåned. Leselysten har definitivt kommet tilbake for fullt og jeg fikk lest ni bøker forrige måned:

1. Georges Perec - W or the Memories of Childhood
2. Andrew Miller - Pure
3. P.G. Wodehouse - Summer Lightning
4. Victor Hugo - The Toilers of the Sea
5. Ned Beauman - The Teleportation Accident
6. P.G. Wodehouse - Something Fresh
7. Mikhail Lermontov - Vår Tids Helt
8. Aleksandr Pushkin - The Tales of the Late Ivan Petrovitch Belkin
9. Michael Frayn - Skios

Augusthunden: en Echovalp (fotografert av mamma sin samboer).

Land
To stk franskmenn (en i eksil), to stk russere (som begge døde i dueller) og tre briter. Alle favorittforfatterne mine kommer enten fra Storbritannia eller Frankrike, uten unntak tror jeg faktisk. Jeg har også funnet et par potensielle favoritter blant russerne, så alt i alt er det ikke dumt å kun ha lest franske, britiske og russiske forfattere i august. Jeg tror likevel at jeg må dedikere en hel måned til nasjonaliteter jeg ikke har vært borti før for å få nok bredde i årets lesning. Men men, får spare det til desember. September er nemlig Booker-måneden og kommer nok til å bli så britisk som den kan bli.

Terningkast
Det ble en treer i august og det er Skios som får æren av å motta den. Skios er Bookernominert, men fortjener aldeles ikke å havne på kortlisten (jada, jeg vet ikke om jeg kan kalle Short List for kortlisten, men jeg gjør det uansett). Hvorfor skal du få vite hvis det viser seg at den havner på kortlisten. Omtaler av alle de seks nominerte kommer etter 11. september. Havner den ikke på kortlisten kan dere nøye dere med tipset om å holde dere unna.

Hvis dere derimot vil lese om en bok som fortjener en plass på kortlisten og som til og med kan fortjene å vinne Bookerprisen, jo da skal dere lese The Teleportation Accident. Den fikk en femmer av meg og jeg skulle gitt den 5,5 hvis jeg kunne. Ikke helt en sekser, men ikke langt unna. Strålende bok. Jeg regner med at jeg får anledning til å skrive omtale etter 11. september. Hvis ikke denne er en av de seks endelige nominerte bør juryen kastes.

Wodehouse er strålende underholdning. LES folkens, LES. Something Fresh fikk en femmer og Summer Lightning fikk augusts eneste sekser. Vel fortjent. Jeg har forsåvidt gitt Wodehouse enda en sekser, hovedsakelig på grunn av Lord Ickenham, eller Uncle Fred om dere vil, men det var i september.

Franskmennene, Perec og Hugo, skuffet ikke. Jeg tror aldri jeg har laget fullt så mange kaninører i en bok som jeg gjorde med The Toilers of the Sea. Hugo er veldig sitatvennlig. Det spørs om ikke hele bokomtalen kommer til å bestå av sitater. Både Hugo og Perec fikk terningkast fem, men Hugo var også nærmt en sekser. Det ble litt for mye sjø for meg, men boken var likevel knallgod.

Lermontov engasjerte ikke i like stor grad som jeg hadde håpet, men boken var slettes ikke dårlig. Av "duellmestrene" (haha) må jeg si jeg foretrekker Pushkin. Faktisk har jeg blitt veldig glad i Pushkin. Eugene Onegin ligger klar og jeg forventer nesten å legge ham til favorittene etter å ha lest den. Jeg kunne bare ønske mannen var flinkere til å fullføre det han begynte på. Uansett, en firer til Lermontov og en femmer til Pushkin.

Pure av Andrew Miller var vel omtrent som Vår Tids Helt: en god bok, uten at den klarte å gjøre meg spesielt engasjert. Jeg er dog glad for at jeg leste begge.

Kjønnsfordeling
Jeg lurer på hvorfor jeg ikke har kvittet meg med denne overskriften for lenge siden, for dette begynner å bli pinlig. I september er det over og ut.

Augusthund 2: Max koser seg på sofaen.

Planer for september
Jeg kommer ikke til å gi meg med Wodehouse-lesing og holder for øyeblikket på med å gjøre meg kjent med en ny serie, nemlig den om Mr Mulliner. Psmith skal jeg også stifte nærmere bekjentskap til i september og det samme kan jeg si om Jeeves og Wooster. Dessuten stikker jeg nok innom Blandings igjen også.

Jeg har kun lest tre Booker-nominerte så langt, men blir nok ferdig med en fjerde - The Garden of Evening Mists av Tan Twang Eng - før vi får vite hvilke seks bøker som skal kjempe om prisen. De jeg ikke har lest allerede skal leses før vinneren kåres. Utover det skal jeg begynne på Forsyte-sagaen og lese Eugene Onegin. Det blir min september.

8 kommentarer:

  1. Eg kjenner meg så godt igjen i dette med å velje dei same nasjonalitetane om og om igjen. Eg har ein tendens til å ende opp med skandinaviske, britiske og amerikanske bøker, sjølv. I år har eg forsøkt å lese ei bok frå ein annan verdsdel, annankvar månad, men det blir det same om og om igjen.

    SvarSlett
    Svar
    1. Det var en bedre ide enn å lese eksotiske bøker en hel måned. Mulig jeg bør endre den planen.

      Kan anbefale Monika sin blogg, for hun leser mye bra fra andre verdensdeler. Jeg tror vi kan få mange tips derfra. Min plan er å saumfare bloggen hennes en dag jeg er inspirert til å oppdage nye forfattere fra eksotiske land.

      Slett
  2. Bakoversveis innsats, som står enda sterkere da de fleste andre (meg inkludert) diller rundt i ulike leseørkener. Dvs, jeg har ikke mistet leselysten men er bare så infernalsk trøtt. Dårlig kombo.

    Jeg leste ungdomsleste Ivanboka, har bankers planer om å lese Teleportation og Forsyte er kindleklar (uten at det peker i noe som helst leseretning).
    Godt Arbeid!

    SvarSlett
    Svar
    1. - også glemte jeg selvfølgelig å påpeke hvor fantastiske søte disse hundene er, og min nesegruse beundring for alle som har mer en 1!!

      Slett
    2. Jeg har merket meg at lesetørkebasillen er i god form for tiden. Den har plaget meg store deler av året så jeg er lykkelig for at den endelig har forsvunnet.

      Hvorfor så trøtt for tiden? Hunden?

      Les Teleportation, den blir du i lesehumør av. Eventuelt Wodehouse. Jeg er Wodehouse-frelst og skal bli en sånn irriterende person som hele tiden skal overtale alle andre til å gi ham et forsøk.

      To kan være slitsomt, men vi har valgt to som ikke er like krevende som en Border Collie. I følge Canis har Border Collie et "meget stort" aktivitetsbehov. Dachsen og Cairn Terrieren har et "middels" aktivitetsnivå, altså to hakk enklere å aktivisere enn din hund. Nå vil jeg vel egentlig si at Echo krever mer enn Max (sikkert fordi dachs er en jakthundrase, mens Cairn er en selskapshund), men de tåler rolige dager (Echo blir litt rastløs, Max har null problemer). Det har blitt en del slike dager denne uken siden jeg har vært syk.

      Alle tror at hundene mine virkelig er i slekt, eller i det minste er av samme rase. Både fremmede, venner og slekt har kommentert at de er så like. Jeg forstår det ikke.

      Slett
    3. Det er vel hunden på toppen av alt det andre jeg synes jeg burde gjøre. Litt ekstra styr nå med denne skjermen, får bare håpe at all denne merkelige atferden er mulig å få bort når skjermen taes av.

      Jeg leste et sted at Border Collier kunne lære og takle alt - bortsett fra å kjede seg -). Nå er jo Shadow bare halvt BC, men uheldigvis er den andre halvparten Elghund, en rase med nesten like sterkt aktivitetsbehov og instinkter.
      Så hva har jeg så:
      En pubertal lettere aggressiv unghund med skjerm, blandet av 2 av de mest aktive rasene å oppdrive???
      Meeen, det var jo dette jeg ville ha, så man reder osv. Trene, trene og ikke la seg frustrere.

      Hundene dine høres vidunderlige ut.
      Kommer nok også til å velge en lavere aktivitetsnivå på hund nr.2. Jeg ønsker meg en Norsk Lundehund. Men dette er langt inn i framtida, først må man lære å takle det man har - ). Ok, nok hundeprat - 'tis after all en bokblogg. Og strent talt er det på tide jeg kaster meg rundt og skriver egen oppsummering.

      Slett
  3. Du har det med å lese menn, Ann Helen:-) Eg hat hatt tilnærma likestilling dei siste månadene.

    SvarSlett
    Svar
    1. Imponerende. Jeg har ikke fått det til enda. Noen kvinner du kan anbefale?

      Slett