08.02.2016

Januaroppsummering

GHOST OF JANUARIES PAST

Planen har lenge vært å begynne å skrive månedsoppsummeringer igjen. For å finne inspirasjon har jeg kikket på tidligere månedsstatistikker og funnet ut at det er fem år siden jeg begynte å publisere slike innlegg her på bloggen. I januar 2011 leste jeg ti bøker og fire noveller. Leseiveren var det med andre ord ingenting i veien med. Jeg leste bøker fra åtte land, i minst fire forskjellige sjangre, med sideantall som varierte fra fire til 637 sider. Men med unntak av forfatteren av en firesiders novelle var alle forfatterne menn. Det kan visst bli for mye variasjon også, et sted må man sette grensen. Jeg satt den tydeligvis ved kvinnelige forfattere.

I tillegg til land, sjangre, kjønn og sideantall så jeg også på hvilke tema jeg var innom hver måned, samt hvilke terningkast bøkene hadde fått hver måned - dette var i tiden før alle diskusjonene rundt bokblogging (ikke at jeg noensinne har gitt meg med stjerner og terningkast, det er min "guilty blogging pleasure"). Land-statistikken ble etterhvert til en monolog om hvorfor hvert land jeg valgte å lese bøker fra kunne regnes som eksotisk (utenom Norge), og kjønnsstatistikken forble i hovedsak en eneste stor unnskyldning for at jeg ikke leste flere kvinnelige forfattere. Dessuten la jeg til en ekstra overskrift: hva jeg ikke har lest, siden jeg ikke allerede hadde nok panikk over alt jeg ikke rakk gjennom. Den ble senere gjort om til "hva jeg vil lese neste måned", muligens i et forsøk på å forminske panikken. For å gjøre månedsstatistikken litt hyggeligere begynte jeg å innføre hundebilder hver måned fra juni 2012 - da var Echo allerede over et år gammel og Max var noen uker unna å bli en del av familien, så det var strengt tatt på tide.

"Bokkjøp denne måneden" kom også med på et eller annet tidspunkt, noe jeg tror jeg skal fortrenge og ikke innføre på nytt da det er en skremmende statistikk. Den ville sikkert blitt enda mer skremmende hvis jeg hadde gått over listene og sett hvor mange av bokkjøpene som har blitt lest.

JANUARY PRESENT

Nå var egentlig poenget med dette innlegget å lage en eller annen form for månedsoppsummering, løst basert på mine gamle månedsstatistikker. Jeg tror jeg tar inspirasjon fra sommeren 2012 og begynner med et hundebilde. Det er tross alt han her som hele tiden prøver å stjele oppmerksomheten min vekk fra bøkene - ofte med stor suksess!


Så da blir spørsmålet: hva har jeg rukket å lese i januar 2016 når jeg ikke har vært opptatt med å leke med ball eller gå på tur i regn/snø/hagl/slaps/ eller på en og annen fin opplett dag? 

Jeg har lest følgende fem bøker:

1) J.K. Rowling - Harry Potter and the Philosopher's Stone
2) Mark Adams - Turn Right at Machu Picchu
3) Karl Pilkington - An Idiot Abroad
4) Owen Beattie/John Geiger - Frozen in Time
5) Vladimir Nabokov - Pnin

Akkurat nå har jeg egentlig mest lyst til å skrive om boken jeg nettopp fullførte - The Letter for the King - for: yay, fantastisk barnebok! Men januar hadde en egen yay-bok, nemlig Frozen in Time. Samt HP, men det var et forventet yay, og teller naturlig nok ikke like mye. Bøker om ekspedisjoner til ukjente territorium er en av mine favorittsjangre og når hele ekspedisjonen forsvinner (utenom de tre som dør først og blir begravet på en ordentlig måte) og det tar nesten 150 år før man finner ut hva som faktisk skjedde med dem, så har man en murder/mystery fortelling fra virkeligheten som fenger. Legg til oppgraving av lik fra 1846 som er så godt bevart at du knapt kan se at han er død, så har du min nye favorittbok. Samt mitt bidrag i februars biolesesirkel under kategorien sport. Det gikk jo en slags sport i å finne nordvest-passasjen raskest, samt kan det kalles ekstremseiling på høyt nivå.

Adams var for øvrig også en hit. Han gikk i fotsporene til Hiram Bingham som oppdaget Machu Picchu, samt en del andre ting på veien, og Adams sitt eventyr var ikke mindre interessant. Oppdagere er alltid fascinerende, enten de suller rundt i jungelen eller seiler i isødet. Januar har virkelig vært non-fiction måneden. Stakkars Pnin var en artig skrue, men dessverre ikke spesielt engasjerende. HP var minst like engasjerende som alltid og jeg er ganske lei meg for at jeg ikke har mistet leselysten igjen enda, da jeg har lovet meg selv å ikke lest CoS før jeg har mistet all trang til å ta i en bok. 

For å få inn pittelitt statistikk kan jeg nevne at antall nasjonaliteter på forfatterne jeg har lest var hele fire, med litt godvilje. Russland/USA, Canada, England, USA igjen og England igjen. I feil rekkefølge. Jeg får spare det eksotiske til den internasjonale Bookerprisen. 20 prosent kvinne(r) og 60 prosent non-fiction. Jeg har en følelse av at 2016 blir det store non-fiction og barnebok-året. Får se om Bookerprisene blir det som sikrer at jeg får lest noen romaner i år. 

Det var januar. Nå fortsetter jeg med februar. Og litt ball-lek. Han går aldri lei. 

6 kommentarer:

  1. Gler meg over kvart nye innlegg frå din kant, Ann Helen :-) Barnebokåret mitt har og begynt med Roald Dahl, men lite non-fiction. Får det ikkje heilt til med den sjangeren...

    SvarSlett
    Svar
    1. Med non-fiction gjelder det å sile ut det man er interessert i, og det kan være vanskelig nok egentlig. Man må både treffe på tema og finne noen som kan skrive engasjerende nok om det. Men det finnes heldigvis mye bra non-fiction. Jeg hadde ikke i utgangspunktet trodd at Frozen in Time skulle være sååå god. Oppdagelsesferder i Sør- og mellom Amerika har alltid virket mer spennende for meg enn oppdagelser i isøder. Men det er innenfor mitt interessefelt i det minste.

      Når det gjelder barnebøker er det masse å ta av, så vi blir nok flere som får et barnebokår. Jeg hopper sikkert på både Roald Dahl og Narnia-lesing etterhvert, og jeg håper andre våger seg på Tonke Dragt.

      Slett
  2. Husker når du begynte med statistikkene, de var du som inspirerte meg til å gjøre det samme.

    Det ser ut til å bli over snittet mange barnebøker på meg også i år (HP, Narnia, Mummi, og nå fikk jeg lyst til å lese både Dragt og Dahl også). Har ikke kommet helt i gang med non-fictionen selv, men satser forsåvidt på et non-fiction-år også. Har jo allerede notert meg Frozen in Time (folk som dør i isødet er SÅ min greie).

    SvarSlett
    Svar
    1. Så kult, jeg digger jo månedsstatistikkene dine. Jeg tenker at en slik oppsummering kan være med på å holde liv i bloggen i perioder hvor det blir lite omtaler. Men jeg skal prøve å få til litt mer enn bare oppsummeringer.

      Ååh, jeg håper du leser Dragt. Den var bare herlig. Skal få skrevet noen ord om den, for den tror jeg mange som liker klassiske barnebøker og eventyr kan like.

      Jeg har notert meg Krakauer. Så etter den i bokhandel i går, men fant den ikke. Ellers håper jeg du kjører på med non-fiction etter hvert, for da får jeg tips! Skal jo strengt tatt lese 50 prosent non-fiction i år. Per dags dato har jeg faktisk mer enn det. Men får se hvor lenge jeg kan opprettholde det.

      Slett
  3. Takk for at du bringer opp det aller viktigste på bokblogg. Månedlige hundebilder. Det har vært lite av det i det siste. Tar hansken og lover å skjerpe meg der. Kan ikke love det samme på egne oppsummeringer. Eller anmeldelser.

    Så på goodreads at du har tatt det ultimate grepet for å få inspirasjon, blogg og leselyst. Nick Hornby. Regner med at det funket programessig!?

    SvarSlett
    Svar
    1. Månedlige hundebilder mener jeg å huske det var mye av i en periode, på flere blogger. Godt å høre at du tar tak og hjelper meg med å innføre det igjen!

      Ellers synes jeg du burde ha månedsoppsummeringer av et slag du også. Nesten viktigere enn anmeldelser. Hvordan skal man ellers ha oversikt over ha du leser? Lister på siden av bloggen er ikke godt nok, for de sier ingenting om hva du synes. Som minimum bør det være et lite hjerte bak en bok eller et bilde av en bok som blir kastet i veggen eller noe..

      Oh yes, det funket som en kule. Klarte for øvrig knapt å legge den fra meg. Måtte lese på bussen på vei til jobb og i lunsjen, så den ble på en måte lest i en omgang, men med nattesøvn og litt jobbing innimellom, ting jeg ikke kunne unngå. Nå har jeg kun en igjen som jeg ikke har lest. Tror jeg må prøve meg på Robert Harris snart, han nevnes jo stadig vekk - selv om det er grunnet familiære bånd.

      Slett